Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον»

Ξεκινά από σήμερα 01.02.2011 η υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον».

Ο Προϋπολογισμός του Προγράμματος για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανέρχεται σε 9.721.991 € και οι πόροι διατίθενται από το Ε.Π. "Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα" και το Ε.Π. "Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη" του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες των οποίων τα σπίτια έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 (δηλαδή πριν την εφαρμογή του Κανονισμού θερμομόνωσης και άρα είναι θερμικά απροστάτευτα) και είναι χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας.

Το Πρόγραμμα παρέχει κίνητρα στους ωφελούμενους να πραγματοποιήσουν τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους και ταυτόχρονα συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της χώρας, εξασφαλίζοντας με την ολοκλήρωσή του, εξοικονόμηση ενέργειας έως 1 δισ. κιλοβατώρες (kWh) ετησίως.

Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον»

Συγκεκριμένα το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» προβλέπει την επιδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας για νομίμως υφιστάμενα παλαιά κτήρια σε όλη τη χώρα, που:

- χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία,
- βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης* μικρότερη ή ίση των 1.750 €/ τ.μ., όπως αυτή έχει διαμορφωθεί πριν τις 31.12.2009,
- έχουν κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί χωρίς την εφαρμογή του Κανονισμού θερμομόνωσης (πριν τις 31.12.1979),
- έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ,
- δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα και
- οι ιδιοκτήτες τους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

(* Όπως αναγράφεται στο ΕΤΑΚ ή στη βεβαίωση Δ.Ο.Υ. για την Τιμή Ζώνης. Στην περίπτωση που από τα δικαιολογητικά προκύπτει ότι δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του ακινήτου (π.χ. περιοχές εκτός σχεδίου πόλης και ορίων οικισμών) λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στον πρωτοβάθμιο ΟΤΑ κι αν δεν έχει καθοριστεί σε αυτόν, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στον Νομό όπου βρίσκεται το ακίνητο.)

Η υλοποίηση του προγράμματος στηρίζεται στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που διαμορφώθηκε πρόσφατα, με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (KENAK, Δ6/Β/5825/30.03.2010, ΦΕΚ Β’ 407) και το Π.Δ. 100/30.09.2010 (ΦΕΚ 177 Α΄) για τους ενεργειακούς επιθεωρητές

Στόχος είναι να προσδιορισθούν οι ενεργειακές ανάγκες των κτηρίων όπως και των αναγκαίων παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν στη μεγιστοποίηση της εξοικονομούμενης ενέργειας. Η συνδυασμένη εφαρμογή του προγράμματος και του εν λόγω θεσμικού πλαισίου εξασφαλίζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω Ειδικού Ταμείου Xαρτοφυλακίου με τίτλο «Ταμείο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» (ΑΠΟΦΑΣΗ 31654/ΕΥΘΥ1415/20.07.2010) ΦΕΚ Β’ 1262. Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 396 εκ. €, με πεδίο εφαρμογής όλη τη χώρα και ενδεικτική περιφερειακή κατανομή στις 13 Περιφέρειες σύμφωνα με το Παράρτημα XIII.

Διάρκεια Προγράμματος

Η υποβολή αιτήσεων ορίζεται από 01.02.2011 και για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών, δηλαδή έως 31.03.2011. Η διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του παρόντος πρώτου κύκλου ορίζεται κατά μέγιστο μέχρι τις 30.06.2012.


Περισσότερες πληροφορίες στην ηλ. διεύθυνση: http://exoikonomisi.ypeka.gr/