Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Κλείνουν τα παραθυράκια για την εκτός σχεδίου δόμηση


Μόνο όσοι έχουν οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές με εμβαδόν τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων είναι ασφαλείς ότι θα μπορούν να χτίσουν. Οι υπόλοιποι πρέπει να σπεύσουν στις πολεοδομίες και να εκδώσουν οικοδομική άδεια για να διασφαλίσουν το περιουσιακό τους στοιχείο.

Μετά την προωθούμενη κατάργηση των παρεκκλίσεων για τις προστατευόμενες ζώνες του δικτύου Natura, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να γενικεύσει το μέτρο σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας. Οι περίφημες παρεκκλίσεις, που επιτρέπουν την έκδοση οικοδομικής άδειας σε οικόπεδα κάτω από τα τέσσερα στρέμματα έχουν αρχίσει να καταργούνται από χρόνια, με ειδικά διατάγματα που ισχύουν σε νησιά (Πάτμος, Τήνος, Χίος, κ.λπ.). Για την υπόλοιπη χώρα το πρώτο βήμα έγινε ήδη με την εγκύκλιο που απέστειλε πριν από λίγες ημέρες η γενική γραμματέας του υπουργείου Μαρία Καλτσά προς όλες τις περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες, με την οποία ζητεί να κλείσουν τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν σήμερα τον εύκολο χαρακτηρισμό ενός μικρού γηπέδου ως οικοδομήσιμου κατά παρέκκλιση. Επισημαίνει ότι για την αναγνώριση ως «κυριοτέρων δημοτικών και κοινοτικών οδών» απαιτείται «εμπεριστατωμένη και ειδική αιτιολογία», με προσκόμιση στοιχείων και χαρακτηριστικών.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η έκδοση οικοδομικής άδειας στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας διέπεται από το διάταγμα 24 του 1985, εκτός και αν υπάρχουν αυστηρότερες ρυθμίσεις για μια συγκεκριμένη περιοχή που υπερισχύουν. Ο κανόνας είναι ότι για την έκδοση οικοδομικής άδειας απαιτούνται 4 στρέμματα. Προβλέπονται όμως και μια σειρά από παρεκκλίσεις, με βάση τις οποίες μπορεί να οικοδομηθεί νόμιμα και ένα μικρότερο γήπεδο, εφόσον όμως πληροί ορισμένες προϋποθέσεις:

*Αρκεί εμβαδόν 750 τετραγωνικών αν το ακίνητο υπήρχε πριν από τις 12.11.1962, έχει ελάχιστη πρόσοψη 10 μέτρα και βάθος 15.

*Χρειάζονται 1.200 τετραγωνικά για όσα υπήρχαν ώς τις 21.7.1964, με πρόσοψη 20 μέτρα και βάθος 25 μέτρα.

*Απαιτούνται δύο στρέμματα για όσα δημιουργήθηκαν ώς τις 6.10.1978, με πρόσοψη 25 μέτρα και βάθος 40 μέτρα.

Οι παραπάνω ευεργετικές διατάξεις ισχύουν και μετά τη μεταβίβαση του ακινήτου (αγοραπωλησία, γονική παροχή, κ.λπ.), αλλά πρέπει οπωσδήποτε τα γήπεδα αυτά να έχουν πρόσοψη σε εθνικό, νομαρχιακό, επαρχιακό και δημοτικό δρόμο. Οι οδοί που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι καθορισμένοι, υπάρχει όμως και «παραθυράκι» που δίνει τα ίδια προνόμια και σε όσα γήπεδα «βλέπουν» σε δρόμο που συνδέει δύο χωριά και θεωρείται σημαντικός με απλή απόφαση του κοινοτάρχη. Με αυτό το τελευταίο έχει ανοίξει από χρόνια ολόκληρη «φάμπρικα», με την οποία αγροτικοί δρόμοι ή και μονοπάτια «βαφτίζονται» δρόμοι κοινοτικής σημασίας και έτσι εκδίδονται άδειες.

Στο στόχαστρο των αλλαγών εξετάζεται και η κατάργηση του δικαιώματος δόμησης σε γήπεδα δύο στρεμμάτων που βρίσκονται σε ζώνη 500 μέτρων από τα όρια των οικισμών.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία