Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου απέναντι από τη Λέσβο ξεκινάνε οι Τούρκοι

Μια ανάσα από τις ακτές της Λέσβου, στον κόλπο τού Τσανταρλί, πρόκειται να πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου σε βάθος 10 έως 150 μέτρων, από την τουρκική εταιρεία Extrem Energy Inc.. Αυτό αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», που συνοδεύεται και από το σχετικό χάρτη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το συγκεκριμένο κοίτασμα είναι δυναμικότητας ενός δισεκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου.

Η αναζήτηση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, κι ιδιαίτερα στο βόρειο Αιγαίο, είναι ένα θέμα που διερευνάται εδώ και πολλά χρόνια. Το φετινό χειμώνα ειπώθηκαν και γράφτηκαν πάρα πολλά για το ζήτημα αυτό, που σαφώς συνδέεται και με θέματα γεωστρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Τουρκία. Μάλιστα, μόλις τον προηγούμενο μήνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούσαν την κυβέρνηση Παπανδρέου ότι έχει προχωρήσει σε μυστική συμφωνία με την Τουρκία για συνεκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Αιγαίου. Στο παρελθόν, άλλα δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων έκαναν λόγο για πετρελαϊκά κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Λήμνου. Άλλα δημοσιεύματα, πάλι, ήθελαν περιοχές δυτικά του Σιγρίου να έχουν μεγάλα αποθέματα πετρελαίου.



Σοβαρά δεδομένα…


Οι εκτιμήσεις για την ύπαρξη πετρελαίου στο Αιγαίο εδράζονται στα παρακάτω δεδομένα:

- Το Αιγαίο ήταν στεριά και είχε έντονη ζωή. Αυτό το μαρτυρούν και τα ευρήματα στο απολιθωμένο δάσος του Σιγρίου.
- Οι γεωλογικές ανακατατάξεις έφεραν στο υπέδαφος του Αιγαίου μεγάλο οργανικό φορτίο, το οποίο φυσικό είναι να μετατραπεί σε υδρογονάνθρακες λόγω της πίεσης και της θερμοκρασίας που δέχεται.
Η βελτίωση των συστημάτων εντοπισμού των υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.) και των συστημάτων εξόρυξής τους έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, έχοντας πλέον καταστήσει εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα του Αιγαίου.

Ας σημειωθεί πως το θέμα απασχόλησε και την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Στρατή Κόρακα κατέθεσε ψήφισμα για εξόρυξή του αποκλειστικά από τη χώρα μας, δηλώνοντας επί της ουσίας την αντίθεση της παράταξης στην προοπτική συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Την πρόταση υπερψήφισαν οι παρατάξεις του κ. Βογιατζή και του κ. Τεντόμα.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», που επικαλείται δηλώσεις του πρώην γενικού διευθυντή Διεθνών Δραστηριοτήτων και Ερευνών Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, δρος. Μιχάλη Μυριανθή, «θα μπορούσε το Αιγαίο, με μια πάρα πολύ συντηρητική προσέγγιση, να δώσει πετρέλαιο που θα κάλυπτε τις ανάγκες της χώρας». Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, τονίζει ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες πετρελαϊκές δομές στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Σε δηλώσεις του στην οικονομική εφημερίδα «Ημερησία», ο κ. Μανιάτης ανέφερε: «Η ενέργεια και ο ορυκτός πλούτος μπορούν να μας ξανακάνουν πρωταγωνιστές.» Ο κ. Μανιάτης και άλλα κυβερνητικά στελέχη εδώ και μήνες μελετούν σε ποιες περιοχές της χώρας μπορούν να προχωρήσουν άμεσα γεωτρήσεις εξόρυξης πετρελαίου και σε ποιες υπάρχουν ζητήματα από τις τουρκικές διεκδικήσεις. Στόχος είναι σύντομα να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο ώστε να επισπευσθεί η εξόρυξη πετρελαίου. «Αν κινηθούμε με ρυθμούς πολέμου και επανάστασης, μπορούμε να αλλάξουμε το κλίμα και σε 12 με 18 μήνες να είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη στιγμή», λέει ο κ. Μανιάτης.

Ένα είναι βέβαιο, πάντως, ότι όσο τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα μειώνονται, τόσο θα αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.

Γιαννίρης κατά Κόρακα για την εξόρυξη πετρελαίου

Στις δηλώσεις του Στρατή Κόρακα για την καταψήφιση του ψηφίσματος που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με την εξόρυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο, απαντά με σχετική του ανακοίνωση ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Οικολογικός Άνεμος», Ηλίας Γιαννίρης.

Όπως ξεκαθαρίζει, η θέση της παράταξής του είναι πως η εξόρυξη πετρελαίου στο Αιγαίο μαζί με τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των νησιών και των κατοίκων τους.

Αναφερόμενος στην καταψήφιση από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» της πρότασης προς το Υπουργείο Υποδομών για την άμεση χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών της Ικαρίας, ο κ. Γιαννίρης απαντά στις δηλώσεις Κόρακα: «Καταψηφίσαμε την πρόταση ψηφίσματος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, που υποστηρίχθηκε από την παράταξη του κ. Βογιατζή και τον κ. Τεντόμα, που πρότεινε η Ελλάδα να εξορύξει μόνη της το πετρέλαιο του Αιγαίου, γιατί η θέση μας είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Πιστεύει, άραγε, κανείς τους ότι τελικά, αν εξορυχτεί το πετρέλαιο του Αιγαίου, θα υπάρχει φτηνό πετρέλαιο για το λαό, όπως έλεγε το ψήφισμα;»
Πηγή: Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ