Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Επενδυτές… σπεύσατε !! Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα του Υπουργού Τουρισμού & Πολιτισμού



Εξόχως… διασκεδαστική ήταν η εικόνα που παρουσιάστηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου. Ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, δηλώνει ότι είναι έτοιμος να παραχωρήσει στους τοπικούς φορείς την ακτή του… «Ξενία» Μυτιλήνης, την ακτή της Μήθυμνας, το νησί του Αγίου Γεωργίου απέναντι από την Πέτρα και την πλαζ «Τσαμάκια». Οι δημοσιογράφοι με τις ερωτήσεις δείχνουν στον υπουργό ότι η πλαζ «Τσαμάκια» έχει παραχωρηθεί εδώ και χρόνια στο Δήμο, η ακτή «Ξενία» δεν υφίσταται αφού έχει μπαζωθεί και έχει γίνει δρόμος, αλλά πλέον ούτε και η κολύμβηση επιτρέπεται λόγω της ρήψης αστικών αποβλήτων, και η ακτή της Μήθυμνας ήταν πάντα ελεύθερη για τους λουομένους. Όσο για το νησί του Αγίου Γεωργίου, όποιες παρεμβάσεις ήταν να γίνουν έχουν γίνει ήδη, αφού μόνο ένα παρατηρητήριο πουλιών μπορούσε να δημιουργηθεί εκεί. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός δεν πείθεται και επιμένει ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει στις προαναφερόμενες παραχωρήσεις και να πραγματοποιήσει διαβούλευση με την Περιφέρεια και τους άλλους τοπικούς φορείς για τις δυνατότητες αξιοποίησής τους.

Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, προσπαθούσε να μαζέψει όσο μπορούσε την κατάσταση, λέγοντας ότι στην πρώτη θητεία του ως δημάρχου Μυτιλήνης είχε πετύχει να παραχωρηθεί η χρήση τής πλαζ τού ΕΟΤ στη Μυτιλήνη, στο Δήμο. Όμως η ιδιοκτησία της παραμένει πάντα στον ΕΟΤ και άλλα παρόμοια...

Η μαγική λέξη…
Πέραν αυτού, ο κ. Γερουλάνος είχε πάρα πολλά να πει για το νέο πλαίσιο συνεργασίας που θα έχει η κυβέρνηση με τους φορείς της αυτοδιοίκησης (περιφέρειες και δήμους), όμως είχε ελάχιστα πράγματα να πει για το πώς θα προωθηθεί ο ελληνικός τουρισμός τα επόμενα χρόνια.
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει να βάλει σε εφαρμογή ένα νέο μοντέλο διοίκησης, σύμφωνα με το οποίο οι αποφάσεις για την ανάπτυξη θα λαμβάνονται στην περιφέρεια και όχι στο κέντρο. Διότι οι τοπικές αρχές κάθε περιοχής, υποστήριξε, γνωρίζουν καλύτερα από όλους τους άλλους τα προβλήματα, τις αδυναμίες, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Επιπλέον, αυτές οι Αρχές είναι κοντά στους πολίτες και ελέγχονται καθημερινά για τα έργα τους.
 
Όσον αφορά στην τουριστική προβολή, ο υπουργός έδειξε ότι έχει πρόθεση να αλλάξουν πολλά πράγματα, διότι θεωρεί ότι το μοντέλο που ακολουθούνταν μέχρι τώρα ήταν εντελώς αναποτελεσματικό. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το μόνο αποτέλεσμα που είχαμε ήταν η τουριστική κίνηση να συγκεντρώνεται σε τέσσερις περιοχές της χώρας, για δύο μήνες το χρόνο και να προέρχεται από τέσσερις χώρες της Ευρώπης.

Νέο πνεύμα…

 
Πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού είναι η τουριστική προβολή της χώρας να έχει και ένα κεντρικό πλαίσιο, που θα ακολουθείται από όλους, στη συνέχεια όμως θα εξειδικεύεται για κάθε περιοχή ξεχωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις προτεραιότητες που θέτουν οι τοπικές αρχές. Αυτό σημαίνει ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μαζί με τους δήμους θα πάρουν θέση στο ζήτημα της τουριστικής προβολής.

Για τους Τούρκους τουρίστες
Ως μια κυβερνητική επιτυχία κατέγραψε ο κ. Γερουλάνος το άνοιγμα των συνόρων για τους Τούρκους τουρίστες που κατέχουν «πράσινα» διαβατήρια. Απέφυγε, ωστόσο, να πει ότι θα καταργηθεί η έκδοση βίζας για τους κατόχους «μπλε» διαβατηρίων. Σημείωσε, όμως, ότι το θέμα είναι σε πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα μας, όπως είναι και το ζήτημα για τους τουρίστες από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία. Φαίνεται, πάντως, ότι το ζήτημα θα λυθεί μόνο εφόσον το επιθυμούν οι κοινοτικές αρχές.

… τη μαρίνα Μυτιλήνης
 
Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση της μαρίνας Μυτιλήνης, ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι το ζήτημα θα εξετασθεί σε νέα βάση, κι αυτό γιατί οι μαρίνες που υπάρχουν στη χώρα μας δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες που θα έπρεπε. Το Υπουργείο βλέπει τις μαρίνες ως ένα δίκτυο όπου η κρατική παρέμβαση θα έχει συμπληρωματικό μόνο ρόλο. Το καλοκαίρι θα είναι σε θέση το Υπουργείο να ανακοινώσει περισσότερα για το ζήτημα αυτό.

Τούτο σημαίνει, αν μη τι άλλο, ότι η μαρίνα δε θα λειτουργήσει με επενδυτή, τουλάχιστον φέτος το καλοκαίρι.
 
Κρίσιμο ζήτημα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είναι η αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων ώστε να προσφέρουν ένα ελάχιστο επίπεδο αναγκαίων παροχών, όπως είναι πόσιμο νερό, τουαλέτες και ηλεκτρονική ξενάγηση. Σήμερα, από τους 170 αρχαιολογικούς χώρους της χώρας στους οποίους οι επισκέπτες πληρώνουν εισιτήριο, οι 110 - σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού - δεν προσφέρουν ούτε τις ελάχιστες βασικές υπηρεσίες.

Σχετικά με τα δημόσια έργα που θα πραγματοποιηθούν στο Βόρειο Αιγαίο, ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι θα ανέλθουν στα 15 εκατ. ευρώ.

Πλαίσιο συνεργασίας έθεσε ο Γιακαλής
Συζήτηση σε καλό κλίμα
 
Η συζήτηση ξεκίνησε με εισήγηση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως με βάση την πολιτική συμφωνία όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα στο τομεακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», έχει συμφωνηθεί ή ενταχθεί σειρά έργων.
Περιγράφοντας τη στρατηγική για τον τουρισμό, ο κ. Γιακαλής είπε πως θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Υποστήριξη των φορέων γενικότερα του τομέα, για διατήρηση και αύξηση της τουριστικής πελατείας.
- Ανάπτυξη νέων, εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
- Διασύνδεση του τουρισμού με την παραγωγική δραστηριότητα, τα τοπικά προϊόντα και την κουλτούρα των νησιών μας (λάδι, μαστίχα, κρασιά κ.λπ.).
- Θεσμικές και άλλες διευκολύνσεις για την ανάδειξη των τοπικών πλεονεκτημάτων των νησιών μας.

Σε ό,τι αφορά στην τουριστική προβολή, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι εκπονείται marketing plan για τη μεσοπρόθεσμη προβολή των νησιών, το οποίο θα κατατεθεί στο Υπουργείο μετά από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς. Επίσης εκπονείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός τουριστικής προβολής με χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:
 
- Σχεδιασμός και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος τουριστικής προβολής με πόρους από το πρόγραμμα Ε.Π.Κ.Ν.Α.
- Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός προγράμματος για την ανάπτυξη των πολιτιστικών υπηρεσιών, όπου με καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες θα επιχειρηθεί η διασύνδεση του τουρισμού με το πολιτιστικό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και του τόπου μας.
- Η αναβάθμιση και στήριξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο θαλάσσιος, ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός, ο διαπολιτισμικός, όπου με πρωτοβουλίες και ολοκληρωμένα προγράμματα θα στηρίζεται το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε τόπου. Ζητούμενο είναι η Περιφέρεια να επικεντρωθεί στη δημιουργία σε κάθε νησί πυρήνων τουριστικής ανάπτυξης, όπως αναπλάσεις επιλεγμένων παραδοσιακών οικισμών (αναπλάσεις και διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων, ανάδειξη και διαμόρφωση όψεων κτηρίων, έργα στάθμευσης κ.λπ.), προστασία και ανάδειξη φυσικών πόρων και φυσικής κληρονομιάς, έργα αναβάθμισης σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος.
- Μελέτη και διαμόρφωση ενός μηχανισμού διαχείρισης προορισμού.

Πλαίσιο συνεργασίας
Τέλος, ο κ. Γιακαλής αναφέρθηκε και σε πέντε σημεία που κατά την άποψή του πρέπει να αποτελέσουν μέρος μιας διμερούς συμφωνίας ανάμεσα στην Περιφέρεια και το Υπουργείο, με κύριους άξονες τα εξής:

- Η υποστήριξη του Υπουργείου για τη συμμετοχή των φορέων και επιχειρήσεων του τουρισμού της Περιφέρειας σε εκθέσεις και πρωτοβουλίες του Υπουργείου και του ΕΟΤ.
- Αξιοποίηση των υποδομών του Υπουργείου Πολιτισμού που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ για πολιτιστικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Ένταξη των έργων που βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης ή υποβολής στο τομεακό της «Ανταγωνιστικότητας».
- Συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Υπουργείου ώστε στη διαδικασία σύνταξης προγραμμάτων ενίσχυσης τουριστικής επιχειρηματικότητας να συμπεριλαμβάνονται τα ειδικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου.
- Αξιοποίηση της μαρίνας Μυτιλήνης, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της.

Αντιδράσεις
 
Μέσα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, πριν ξεκινήσει η σύσκεψη, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος των εργαζομένων στην αίθουσα. Αίτημα που δεν έγινε δεκτό, με αποτέλεσμα εκείνος να αποχωρήσει καταγγέλλοντας την επίσκεψη του υπουργού ως φιέστα.
Η παράταξη «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» σημειώνει: «Η εξέλιξη της σύσκεψης, η παντελής απουσία δεσμεύσεων από πλευράς του κ. Γερουλάνου για στοιχειώδη θέματα όπως είναι η λειτουργία της μαρίνας Μυτιλήνης και η εκκωφαντική απουσία αναφοράς σε θέματα όπως η έλλειψη φυλάκων στα δύο Αρχαιολογικά Μουσεία Μυτιλήνης και σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Λέσβου (όπως π.χ. Θερμής και Ιερού των Μέσσων) και τους αρχαιολογικούς χώρους σε Χίο και Λήμνο, καθώς και για την πορεία εξέλιξης και απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 για τα έργα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων στη Μυτιλήνη, την Κλοπεδή και τη Θερμή, όπως επίσης και η “παύση πληρωμών” από τον τακτικό προϋπολογισμό για ανασκαφές σε οικόπεδα πολιτών, μας δικαιώνει δυστυχώς με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο.»
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το μεσημέρι ο περιφερειακός συνδυασμός «Ανταρσία στο Αιγαίο», σημειώνει: «Μόνο με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καταστολής που στέλνονται ενάντια στους εργαζομένους, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μπορούν να πραγματοποιήσουν τις φιέστες τους.
Αυτή η επικίνδυνη για τους εργαζομένους και την κοινωνία κυβέρνηση, που έχει παραδώσει τα πάντα στη συντεχνία τραπεζιτών και βιομηχάνων, πρέπει να φύγει το συντομότερο, πριν η χρεωκοπία γίνει τραγωδία.»

Άποψη Γερουλάνου
 
«Απαντώντας» στην αρχή της σύσκεψης στους διαδηλωτές, ο κ. Γερουλάνος τόνισε πως «αυτοί οι καλοί επιστήμονες στην πλειοψηφία τους είναι θύματα του αθηνοκεντρικού κράτους που αποφάσισε πως μπορεί κανείς να δουλεύει επί 24 μήνες δίπλα από τους καλύτερους αρχαιολόγους του κόσμου και στη συνέχεια να τους απολύει. Πρόκειται για μια τεράστια αδικία, που πρέπει να αποκατασταθεί.».
 
Πηγή: Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
Και υποδοχή Γερουλάνου με κινητοποιήσεις
Με κάλεσμα του Σωματείου Εκτάκτων Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Λέσβου, κατά την επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού και Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου, το μεσημέρι του Σαββάτου.


Πολλοί εργαζόμενοι από τις Εφορίες Αρχαιοτήτων της Λέσβου, αλλά και μέλη αριστερών οργανώσεων (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ), αποδοκίμασαν τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού και την κυβέρνηση, που όπως υποστήριζαν «υλοποιεί την αντικοινωνική πολιτική του μνημονίου». Οι διαδηλωτές ζήτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό προκειμένου να συζητήσουν μαζί του το αίτημα για μονιμοποίησή τους, αφού οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στις Εφορίες Αρχαιοτήτων. Τους αντιπροτάθηκε να συναντηθούν με τη γενική γραμματέα του Υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.
Στην περίπου μια ώρα που βρίσκονταν έξω από την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, το Σάββατο το μεσημέρι, οι διαδηλωτές έκαναν προσπάθειες να μπουν μέσα στο κτήριο, αλλά βρήκαν σθεναρή αντίσταση από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στον τομέα του τουρισμού είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί τρεις ώρες οι φορείς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τον κ. Γερουλάνο. Ανάμεσα στα ζητήματα που τέθηκαν στον υπουργό ήταν το ζήτημα της βίζας για τους Τούρκους τουρίστες. Η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, η γραφειοκρατία στην ανανέωση των αδειών λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων, το άνοιγμα νέας πύλης εισόδου για τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων στο Μόλυβο, η αναστύλωση αρχαιολογικών μνημείων όπως είναι το κάστρο της Μυτιλήνης και άλλα.



Ο κ. Γερουλάνος έδειξε ότι έχει διάθεση συνεργασίας, ωστόσο ήταν φανερό πως οι πόροι που διαθέτει για την υλοποίηση όλων των παραπάνω είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Κι αυτό είναι ένα στοιχείο που προβλημάτισε τους επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα στο κατά πόσο τα όσα συζητήθηκαν θα μετουσιωθούν σε πράξη.
Η τουριστική προβολή της χώρας μας μέχρι τώρα στηριζόταν στην προβολή στα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σε συμμετοχή σε εκθέσεις και σε συνέδρια. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η διεισδυτικότητα των διεθνών μέσων ενημέρωσης είναι μόλις 1% και των εκθέσεων-συνεδρίων μόλις 3%. Η πρόσκληση δημοσιογράφων έχει διεισδυτικότητα 15% και του διαδικτύου 42%, ωστόσο αυτές οι μορφές προώθησης του τουρισμού χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα ελάχιστα από τη χώρα μας.
 

Και οι αρχαιολογικοί χώροι