Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Επιστολές του Δημάρχου Ικαρίας για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο από τη θεομηνία του Οκτωβρίου

Στις 26/1 ο Δήμος Ικαρίας έστειλε προς τον υφ. Κ Μαγκριώτη (ο ίδιος επισκέφθηκε το νησί μας και διαπίστωσε την ανυπαρξία υποδομών) το παρακάτω έγγραφο, με  Θέμα: 

Άμεση αποκατάσταση προκληθεισών ζημιών στο οδικό δίκτυο Δήμου Ικαρίας.


Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ


Σχετικά:  Το με αρ. πρωτ.60/12-1-2011 παραληφθέν έγγραφο Αστυνομικού Τμ.Ικαρίας (το οποίον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πρόκληση ατυχημάτων).
Παρακαλείσθε όπως δώσετε εντολή   προς τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου σας ή άλλου αρμόδιου οργανισμού, προκειμένου να επιληφθούν της άμεσης αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη το οδικό δίκτυο του Δήμου Ικαρίας - με τη θεομηνία της 18/10/2010 - η κατάσταση του οποίου ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων όπως λεωφορείων μεταφοράς μαθητών, ασθενοφόρων, βαρέου τύπου οχημάτων κα.

Συνημμένο διαβιβάζουμε  έγγραφο του Αστυνομικού Τμήματος Αγ. Κηρύκου Ικαρίας όπου αναφέρονται ορισμένες από τις ζημιές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο στους άξονες Άγιος. Κήρυκος - Ράχες ,  Άγιος Κήρυκος - Φάρος, καθώς και στις περιοχές Αμάλου  και Καρκιναγρίου ζητώντας την αποκατάστασή τους λόγω συχνής κυκλοφορίας και υψηλής επικινδυνότητας.

Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί άμεσα η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου και της Εγνατίας Α.Ε., η οποία έχει αναλάβει το έργο της αποκατάστασης των προκληθεισών ζημιών  και επειδή όπως σας είναι  γνωστό η οικονομική κατάσταση του νέου Δήμου Ικαρίας  δεν μας επιτρέπει, επί του παρόντος,   να αναλάβουμε  το κόστος για οποιαδήποτε παρέμβαση  προς την κατεύθυνση αυτή,

Σας παρακαλούμε για την συνδρομή σας στην άμεση επίλυση του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.

Στις 11/2 ο Δήμος Ικαρίας ξαναστέλνει έγγραφο προς τους:

1)  Υπουργό  Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλ. Διακ/σης  κ. Ραγκούση Ι.
2)  Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κ. Χρυσοχοΐδη Μ.
3)  Υπουργό Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων κ. Μαγκριώτη Ι.
Με κοινοποίηση στον Περιφερειάρχη κ. Γιακαλή και τον Βουλευτή κ. Βαρδίκο Π.

Γνωρίζετε ότι η Ικαρία με την θεομηνία της 18/10/2010 υπέστη σοβαρότατες καταστροφές σε μεγάλα μέρη των οικισμών της και σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του οδικού της δικτύου με αποτέλεσμα η επικοινωνία να διεξάγεται υπό πρωτόγονες και άκρως επικίνδυνες συνθήκες.


Το Καρκινάγρι  και το Αμάλου,  οι πλέον απομακρυσμένοι  οικισμοί στο Δυτικό άκρο της Ικαρίας, παραμένουν κατεστραμμένοι. Το μικρό αλιευτικό καταφύγιο του Καρκιναγρίου παραμένει αποκλεισμένο για τέσσερις μήνες και τα βοθρολύματα χύνονται  στους δρόμους για να καταλήξουν στην παραλία.

Επιπρόσθετα οι καταιγίδες της πρωτοχρονιάς του 2011 και η πρόσφατη θεομηνία της 3ης & 4ης Φεβρουαρίου 2011 που έπληξε την Ρόδο και την Κω, δεν άφησαν αλώβητη  και την Ικαρία  με αποτέλεσμα να έχουμε νέους αποκλεισμούς οικισμών και ολοκλήρωση των ήδη υπαρχουσών καταστροφών.

 Πηγή: http://www.ikariamag.gr
Παρά το γεγονός ότι τα συνεργεία μας δίνουν καθημερινά τη μάχη για μια στοιχειώδη επιβίωση, τα προβλήματα είναι ανυπέρβλητα.  Η βοήθεια του κρατικού μηχανισμού, παρά τις υποσχέσεις, παραμένει μηδαμινή.

Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση του κατεστραμμένου οδικού δικτύου του Νησιού με την ενεργοποίηση της σύμβασης με την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση.

Επίσης την διάνοιξη του αλιευτικού καταφυγίου του Καρκιναγρίου και την δημιουργία μικρού compact Βιολογικού Καθαρισμού, για να αποσοβηθούν πιθανά προβλήματα επιδημιών.

Παρακαλούμε να συνδράμετε άμεσα σε βοήθεια διότι η κατάσταση είναι τραγική και καθημερινά επιδεινώνεται.

Θα παρακαλούσαμε να επισκεφτείτε το Νησί μας για να σχηματίσετε και προσωπική γνώμη.