Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Πίσω γι’ άλλη µια φορά έκανε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος στο νοµοσχέδιο για τη δόµηση στις περιοχές Natura

Πίσω γι’ άλλη µια φορά έκανε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη στο νοµοσχέδιο για τη δόµηση στις περιοχές Natura.

Τα... τύµπανα του πολέµου ήχησαν και πάλι στη Βουλή από τους βουλευτές τού ΠΑΣΟΚ, µε συνέπεια να αρχίσει νέα αντιπαράθεση για το νοµοσχέδιο και να εκδηλωθεί νέο αντάρτικο όταν η υπουργός Περιβάλλοντος κατά τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόµου για τη βιοποικιλότητα έφερερύθµιση σύµφωνα µε την οποία, για ναβγάλει κάποιος οικοδοµική άδεια ακόµη και στα 4 στρέµµατα για τις εκτός σχεδίου περιοχές πουπεριλαµβάνονται στο δίκτυο Natura 2000,θα πρέπει τα οικόπεδα να έχουν πρόσοψη σε πάνω από 45 µέτρα, βάθος πάνω από 50 µέτρα και να εφάπτονται σε εθνικό ή επαρχιακό δρόµο.

Η υπουργός παρουσίασε τη νέα αλλαγή ως «νοµοτεχνική βελτίωση» – δίνοντας τη δυνατότητα δόµησης όχι µε βάση το σύνολο του Προεδρικού ∆ιατάγµατος του ’85, αλλά µε βάση µία διάταξή του.

Οι βουλευτέςτου ΠΑΣΟΚ επεσήµαναν στην κ. Μπιρµπίλη ότι η νέα ρύθµιση που παρουσίασεδεν έχει καµία σχέση µε τα όσα ειπώθηκαν – και συµφωνήθηκαν – κατά την πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόµου, όπου αναφέρθηκε ότι µπορεί να χτίσει σε αυτές τις περιοχές όποιος έχει σήµερα 4 στρέµµατα. Την κατηγόρησαν ότι δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις πουείχαν διατυπωθεί τις προηγούµενες µέρες, τόσο στον Κοινοβουλευτικό Τοµέα Εργασίας όσο και στην αρµόδια Επιτροπή της Βουλής.

ςτις ενςτάςεις που κατέθεσαν τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης ∆ριβελέγκας, όσο και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Γιοµατζίδης, προέβαλαν ως επιχείρηµα ότι µε τη νέα ρύθµιση θα µπορεί να οικοδοµείται µόνο το 10% των σηµερινών οικοπέδων που έχουν έκταση 4στρεµµάτων.

«Κρίµα να στέλνουµε τον κόσµο τσάµπα και βερεσέ στους δικηγόρους.

∆έστε το κυρίαυπουργέ µέχρι να φέρετε το σχέδιο νόµου στην Ολοµέλεια για να µη δηµιουργηθεί τεράστιο πρόβληµα», τόνισε ο κ. ∆ριβελέγκας, ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης ζήτησε νέα επαναδιατύπωση της επίµαχηςδιάταξης που να ορίζει ότι επιτρέπεται για τα 4 στρέµµατα η δόµησηχωρίς περιορισµούς.

Την ίδια ώρα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη απείλησε να καταψηφίσει την επίµαχη διάταξη. «Για να πάρετε την έγκρισή µας θα πρέπει να µας πείσετε. Από πού εκπορεύεται η δική σας βεβαιότητα για τις ρυθµίσεις και να διεκδικείτε το αλάθητο;», τόνισε χαρακτηριστικά. Αντιδράσεις εξέφρασαν και οι βουλευτές Κώστας Καρτάλης και Κατερίνα Φαρµάκη.

Από την πλευρά της, η υπουργός Περιβάλλοντος σε µια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις υποστήριξε ότι θα φέρει όλες τις ενστάσεις των βουλευτών (τόσοτου ΠΑΣΟΚ όσο και των άλλων κοµµάτων) όταν θα γίνει η συζήτηση στην Ολοµέλεια της Βουλής όπου και επιφυλάχτηκε να απαντήσει.∆ήλωσε ωστόσο ότι κατανοεί τις αντιδράσεις τους.

Στο µεταξύ, στιςαλλαγές που παρουσίασε χθεςη υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρεται ότιγια την έκδοση οικοδοµικής άδειας σε οικόπεδα εκτός σχεδίου ή οικισµού, τα οποία βρίσκονται σε ζώνη 300 µέτρων εκατέρωθεν των ορίων Natura, θα εξετάζεται ύστερα από αυτοψία η ακριβής θέση του οικοπέδου.

Επίσης,η δηµιουργία Περιοχών Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) απαγορεύεται στις περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ