Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

"Στο φως" ο θησαυρός της βιβλιοθήκης "Α. ΚΟΡΑΗΣ" στη Χίο


Ένα πολύτιμο έργο σημαντικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη «Α. Κοραής», έρχεται στο προσκήνιο μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες ανάδειξης του από το εφορευτικό συμβούλιο της Βιβλιοθήκης και με την ευγενική χορηγία της κας Εγκον - Ξυλά. Πρόκειται για την εγκυκλοπαίδεια της Αιγύπτου, «Description de l’Égypte» έργο 20 τόμων, που χάρισε ο Ναπολεόντας Βοναπάρτης στις αρχές του 1800, στον Αδαμάντιο Κοραή σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συμβολή του στη μετάφραση των κειμένων του Στράβωνα στη Γαλλική γλώσσα.
Ο πολύτιμος αυτός θησαυρός που αποτελείται συνολικά από 36 βιβλία, αποτελεί μια από τις πληρέστερες συλλογές του συγκεκριμένου έργου τουλάχιστον στον ελληνικό χώρο, αφού ούτε η Γενάδειος Βιβλιοθήκη στην Αθήνα ούτε και η Εθνική Βιβλιοθήκη διαθέτουν την πλήρη αυτοκρατορική αυτή έκδοση. Το πέρασμα των χρόνων ωστόσο έχει αφήσει τα ίχνη του στις 9.500 σελίδες κειμένων και στους 974 πίνακες, που φυλάσσονται σε όχι τόσο κατάλληλους χώρους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν.
Έτσι το εφορευτικό συμβούλιο με χρήματα που δώρισε η απόγονος της οικογένειας Ξυλάς προχώρησε στην συντήρηση ενός μέρους από ένα τόμο της «Εγκυκλοπαίδειας» υπό τις οδηγίες του συντηρητή Αντώνη Πετρά.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του εφορευτικού Συμβουλίου Π. Καλογεράκης μαζί με την φιλόλογο Ελένη Μπεληγιάννη και τον συντηρητή παρουσίασαν το έργο που έχει γίνει με στόχο αφενός τη γνωριμία με το Χιακό κοινό και αφετέρου την ενεργοποίηση φορέων αλλά και συμπολιτών, που μπορούν να συνεισφέρουν, προκειμένου να διασωθεί η πολύτιμη αυτή συλλογή το κόστος της συντήρησης της οποίας ξεπερνά τα 200.000€.

Τι περιλαμβάνει η εγκυκλοπαίδεια:
Κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Ναπολέοντα στην Αίγυπτο επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων τον ακολούθησαν και κατέγραψαν όλα όσα γνώρισαν στον «άγνωστο» τότε τόπο της Αιγύπτου. Το σύγγραμμα αυτό δημοσιεύτηκε, σύμφωνα με τη σελίδα τίτλου, έπειτα από εντολή του Ναπολέοντα από το Αυτοκρατορικό Τυπογραφείο στο Παρίσι το 1809. Η έκδοση ολοκληρώθηκε σε 18 χρόνια υπό την διεύθυνση του Nicolas-Jacques Conté. Κατέληξε  στη δημοσίευση 20 τόμων που περιελάμβαναν 9.500 σελίδες κειμένων και 974 πίνακες, από τους οποίους οι 74 έγχρωμοι. Η αρχαία Αίγυπτος, η σύγχρονη Αίγυπτος και η φυσική ιστορία της χώρας αποτελούν τις τρεις μεγάλες κατηγορίες στις οποίες προστίθεται και ένας τόμος αφιερωμένος στην χαρτογράφηση της χώρας.

Πηγή: ΠΑΤΡΙΔΑ TV