Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ανυποχώρητη η Υπουργός Περιβάλλοντος για τις ρυθμίσεις στη δόμηση στις περιοχές Natura !!

 
Ανυποχώρητη όσον αφορά την αρτιότητα για δόμηση στις εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού περιοχές Natura, εμφανίστηκε η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με την υπουργό, από την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την βιοποικιλότητα, στις περιοχές αυτές δεν θα επιτρέπεται η κατάτμηση σε οικόπεδα μικρότερα των δέκα στρεμμάτων. Κατά παρέκκλιση θα μπορούν να χτίζουν μόνο όσοι έχουν σήμερα και έως την ψήφιση του νόμου τέσσερα στρέμματα.




Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών της Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στους οποίους είχε παρουσιαστεί το νομοσχέδιο και οι τροποποιήσεις του, η κυρία Μπιρμπίλη επεξεργάζεται δύο σημεία.

- Χθες σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δόμησης και οικοπέδων μικρότερων των 4 στρεμμάτων στην «γκρίζα ζώνη» των οικισμών εκείνων οι οποίοι δεν έχουν σαφή οριοθέτηση. Το υπουργείο διερευνά αν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που βρίσκονται σε μια ζώνη 500 μέτρων από τα οριοθετημένα προ του 1923 «σύνορα» του οικισμού, θα μπορούν να χτίζουν στα δύο στρέμματα. Αν τελικά επικρατήσει αυτή η θέση, τότε σε ένα βαθμό αναιρείται η κατάργηση των παρεκκλίσεων που επιχειρεί να θέσει το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα στις περιοχές Natura.

- Επίσης το υπουργεί εξετάζει αν για να είναι οικοδομήσιμα τα τέσσερα στρέμματα θα πρέπει να εφάπτονται σε εθνική, περιφερειακή ή κοινοτική οδό και να έχουν ελάχιστο πρόσωπο 45 μέτρα και ελάχιστο βάθος 50 μέτρα. Είναι πιθανό το σημείο αυτό να αλλάξει ώστε να απαιτείται ελάχιστο πρόσωπο 25 μέτρων σε κοινόχρηστο δρόμο.

Η κυρία Μπιρμπίλη θα καταθέσει τις τελικά διατυπώσεις του νομοσχεδίου την ερχόμενη Πέμπτη 3 Μαρτίου ή την Τρίτη 8 Μαρτίου όταν θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η υπουργός προανήγγειλε και αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία καθώς και στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Επεσήμανε ακόμη ότι στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία ενός νέου «πράσινου» ΓΟΚ ο οποίος μεταξύ άλλων θα στοχεύει στη δημιουργία ενεργειακά ουδέτερων κτηρίων.