Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Βαρβαρότητα: Άγνωστοι έκοψαν 11 δέντρα στη φυσική καμάρα στα Μέσσα !!









    





Βάναυσο χτύπημα στο περιβάλλον της Λέσβου αποτελεί το κόψιμο από αγνώστους, μέχρι στιγμής, 11 πεύκων, εκ των οποίων τα εννέα σχημάτιζαν αριστερά στο δρόμο απ’ τη Μυτιλήνη προς την Καλλονή τη γνωστή φυσική καμάρα-σήμα κατατεθέν της περιοχής. Τα ερωτηματικά απ’ την ύπουλη ενέργεια που προκάλεσε ήδη την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών είναι πάρα πολλά και αφορούν κυρίως στο ποιος θα είχε το κίνητρο να προβεί στη συγκεκριμένη εγκληματική για το περιβάλλον πράξη. Εκτός απ’ την ανακάλυψη των ενόχων, γιατί δύσκολα ένας μόνο άνθρωπος θα προκαλούσε τόσο μεγάλη ζημιά, η Διεύθυνση Δασών Λέσβου διερευνά και το πώς θα μπορέσουν να ληφθούν μέτρα, όπως η κήρυξη της μικρής αυτής ζώνης ως αναδασωτέας, ώστε κάποια στιγμή, μετά από χρόνια, το φυσικό τοπίο της περιοχής να αποκατασταθεί.

Λίγο πριν τις 8 χθες το πρωί, εργαζόμενοι στην ΑΛΤΕΚ Α.Ε., στην ανάδοχο εταιρεία του δρόμου «Παράκαμψη Μόριας - Λάρσου - Καλλονής», πηγαίνοντας να πιάσουν δουλειά εντόπισαν στην περιοχή των Μέσσων πεσμένα πεύκα, αλλά και δέντρα «χτυπημένα» από αλυσοπρίονα. Αμέσως ειδοποίησαν το Δασονομείο Καλλονής, που με τη σειρά του ενημέρωσε τη Διεύθυνση Δασών Ν. Λέσβου, ο διευθυντής της οποίας, Φώτης Κράλης, και στελέχη της υπηρεσίας έσπευσαν αμέσως στην περιοχή. Στο ίδιο σημείο και προκειμένου να διασφαλιστεί η κανονική κίνηση των τροχοφόρων, μετέβη και αστυνομική δύναμη για ρύθμιση της κυκλοφορίας.

 

Τεράστια καταστροφή


Μεταφέροντας την εικόνα που αντίκρισε, ο κ. Κράλης μάς λέει πως κατ’ αρχάς εντοπίστηκαν, στη δεξιά πλευρά του δρόμου, στην κατεύθυνση από Μυτιλήνη προς Καλλονή, δύο πεύκα κομμένα, στην περιοχή λίγο μετά τη γεώτρηση του τέως Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων.

Φτάνοντας στα Μέσσα, είχαν κοπεί, στην αριστερή πλευρά του παράδρομου, συνολικά εννέα πεύκα, τέσσερα εκ των οποίων είχαν πέσει μέσα στον παράδρομο, ενώ τα υπόλοιπα είχαν τομές (πληγές) απ’ το αλυσοπρίονο. Τα 11 συνολικά πεύκα, ηλικίας πολλών δεκαετιών, συγκεντρώθηκαν στην άκρη του παράδρομου και θα ακολουθηθεί η διαδικασία δημοπράτησης και εκποίησής τους απ’ τη Διεύθυνση Δασών ως ξύλων.

«Η καταστροφή ήταν τεράστια, και μάλιστα σε μία περιοχή όπου άλλαξε ακόμη και η χάραξη του δρόμου μόνο και μόνο για να μην κοπούν απ’ το έργο το οποίο εκτελείται τα πεύκα, η φυσική καμάρα, που πλέον χάθηκε», ανέφερε ο κ. Κράλης. Ο ίδιος ενημέρωσε σχετικά την αντιεισαγγελέα Μαργαρίτα Χρα για το συμβάν και ξεκίνησε τη δικογραφία για την υποβολή μήνυσης κατ’ αγνώστων.

Για αυτή την καταστροφή ο κ. Κράλης σημείωσε: «Θα πάρουμε κάθε δυνατό μέτρο προκειμένου να προστατευθεί η περιοχή και το πρώτο πράγμα που θα ελέγξουμε άμεσα νομικά είναι το πώς θα μπορέσει να κηρυχθεί η συγκεκριμένη ζώνη ως αναδασωτέα. Στόχος, να φυτευτούν ξανά πεύκα στις ίδιες με τα κομμένα δένδρα θέσεις.»

«Μνημείο»

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, το Φεβρουάριο του 2010, μετά την παρέμβαση που έκανε η Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων προκειμένου να μην κοπούν δέντρα στην περιοχή των Μέσσων, στο πλαίσιο κατασκευής του έργου της Εθνικής Οδού «Παράκαμψη Μόριας - Λάρσου - Καλλονής», γράφαμε ότι «η Κίνηση εκτιμά πως θα υπάρξει θετική εξέλιξη και τα πεύκα θα σωθούν».

Όντως, μετά τις διαμαρτυρίες των Οικολόγων που προκάλεσαν και την εξέταση του θέματος απ’ το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αναζητήθηκε τεχνική λύση για την αποφυγή της κοπής δέντρων και τελικά υπήρξε αλλαγή στη χάραξη του δρόμου. Με βάση τη νέα χάραξη που είχε προκριθεί, το έργο δε θα γινόταν η αιτία να κοπούν δέντρα.

«Είναι τραγικό», ανέφερε χθες συγκλονισμένος απ’ το συμβάν ο συντονιστής της Πολιτικής Κίνησης, Μιχάλης Μπάκας, «αυτό που έγινε. Πρέπει να αναζητήσουν όλοι οι ιθύνοντες ποιος έκοψε όλη τη σειρά των δέντρων. Κάθε φορά που γίνεται ένα έγκλημα, το πρώτο που εξετάζεται είναι το ποιος είχε το κίνητρο. Αλήθεια, ποιος θα είχε το κίνητρο να κόψει 11 πεύκα στα Μέσσα;»

Ο κ. Μπάκας τόνισε πως κινήθηκε η διαδικασία υποβολής μήνυσης, κάτι που δε χρειάστηκε τελικά να γίνει, γιατί είχε ήδη αναλάβει η υπηρεσία τις σχετικές ενέργειες, ενώ επεσήμανε την ανάγκη «να προστατευθεί η περιοχή σα να ήταν μνημείο και να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να φυτευτούν και πάλι πεύκα στο δρόμο».

Πηγή: Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ