Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Πραγματοποιήθηκε η 2η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου


Σε ήρεμο κλίμα, χωρίς έντονες αντιπαραθέσεις και προβλήματα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου. Η συνεδρίαση κύλησε ομαλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης που έπαιρναν το λόγο, έκαναν εποικοδομητικές τοποθετήσεις και παρατηρήσεις, χωρίς να ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας. Σημαντικός, πάντως, ήταν και ο ρόλος του προέδρου που «κράτησε» τη συζήτηση.


Τα περισσότερα θέματα ήταν διαδικαστικά και τυπικά και αφορούσαν κυρίως στον ορισμό εκπροσώπων και μελών σε διάφορα όργανα, καθώς και στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις διάφορες επιτροπές.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και η υποστήριξη του αιτήματος επιστημονικών συλλόγων για την ίδρυση στο Κάτω Τρίτος Περιφερειακού Ερευνητικού Ινστιτούτου Βορείου Αιγαίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εισηγητής του θέματος στο Συμβούλιο ήταν ο Ηλ. Πολυχνιάτης, Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Αιγαίου.

Ο Ηλ. Πολυχνιάτης αναφέρθηκε στη σημασία δυναμικής διεκδίκησης του αιτήματος, αφού όπως είπε, μέσω αυτού του Περιφερειακού Ινστιτούτου θα καταστεί δυνατό να αξιοποιηθούν και να προβληθούν καλύτερα τα προϊόντα των νησιών μας, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της νησιωτικής γης.

«Ο υπάρχων σταθμός, είναι ένα ερευνητικό ίδρυμα, που βρίσκεται στο Κάτω Τρίτος και ουσιαστικά είναι αδρανές. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να αναβαθμιστεί σε ινστιτούτο, με χωρική εμβέλεια ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο και θεματικό αντικείμενο τα ΠΟΠ προϊόντα μας όπως το λάδι, η μαστίχα, τα κρασιά μας κ.λπ.

Σήμερα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιθυμεί να καθορίσει έναν άξονα με 14 Ινστιτούτα, 2 από αυτά θα βρίσκονται στην Κρήτη. Ζητάμε να ιδρυθεί ένα επιπλέον Ινστιτούτο για το Βόρειο Αιγαίο, το οποίο θα βρίσκεται στη Μυτιλήνη».

ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

Παίρνοντας το λόγο οι αρχηγοί των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, συμφώνησαν στο δίκαιο αίτημα των επιστημονικών φορέων.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στρ. Κόρακας, υπογράμμισε: «Προτείνουμε να ασκηθούν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να διατηρηθεί ο Σταθμός του Κάτω Τρίτους και να μετατραπεί σε Ινστιτούτο. Είναι απαράδεκτο να μιλάμε για εννιά Ινστιτούτα σε Αθήνα και Θεσ/νίκη, τα οποία δεν ξέρω σε τι θα ωφελήσουν. Θα μπορούσε να αφαιρεθεί ένα από την Αθήνα και να μεταφερθεί στα νησιά μας ή να δημιουργηθεί ένα 15ο.

Είναι απαράδεκτο να μείνουμε εκτός της δραστηριότητας. Πιστεύω ότι το Ινστιτούτο δεν πρέπει να περιορίσει την έρευνά του στα παραγόμενα προϊόντα, αλλά και σ αυτά που καταναλώνουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Β. Τεντόμα, Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», ο οποίος αναφέρθηκε επιπλέον και στο Εργαστήριο Πιστοποίησης Ελαιολάδου, που έχει μείνει στα χαρτιά. «Για το εργαστήριο αυτό, έχουν ξοδευτεί 660 χιλιάδες ευρώ και εκκρεμεί η πρόσληψη υπαλλήλου. Μάλιστα, αν ρωτήσει κανείς τους υπευθύνους του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας) θα απαντήσουν ότι περιμένουν από τους τοπικούς φορείς να λύσουν το πρόβλημα, ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα σχετίζεται με τις προσλήψεις. Αναφορικά με το Περιφερειακό Ινστιτούτο, θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο μπορούμε να κερδίσουμε, αφού ακόμη το Υπουργείο επίσημα, δεν έχει προχωρήσει σε ανακοίνωση των Ινστιτούτων που θα ιδρύσει, παρά μόνο σε διασπορά ειδήσεων στο διαδίκτυο. Θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διεκδίκησης και μάλιστα πιστεύω ότι το Εργαστήριο Πιστοποίησης Ελαιολάδου μπορεί να ενταχθεί στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου αυτού».

Στην τοποθέτησή του, ο πρώην Αντινομάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Αγώνας για τα νησιά μας» Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Για μένα, είναι πολύ σοβαρό το γεγονός, ότι το 2006 εντάχθηκε το έργο της αναβάθμισης του τοπικού ΕΘΙΑΓΕ εδώ στη Λέσβο και μάλιστα η Ν.Α. είχε βοηθήσει οικονομικά, ώστε να ολοκληρωθεί. Σημειωτέον, ότι υπάρχει εξοπλισμός που βρίσκεται σε ένα παλιό κτίριο και πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα. Το έργο αυτό εντάχθηκε στο 3ο Κ.Π.Σ. με προϋπολογισμό 560 χιλιάδες ευρώ και ολοκληρώθηκε εδώ και 1,5 χρόνο, χωρίς, όμως, να λειτουργήσει. Τον Ιούλιο με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου και ενώ είχε τελειώσει, ξαναεντάχθηκε μεταφερόμενο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 540 χιλιάδες».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αγώνας για τα νησιά μας» Παύλος Βογιατζής, τόνισε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου, είναι απαραίτητη για όλα τα αγροτικά προϊόντα των νησιών μας, αλλά και τη μεταποίησή τους.

Ενεργό ρόλο στο Ινστιτούτο θα πρέπει να έχει η Περιφέρεια, είπε καταθέτοντας την επιλογή του και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Οικολογικός Άνεμος», Ηλίας Γιαννίρης.
«Το Ινστιτούτο το έχει ανάγκη η Περιφέρειά μας, για τις ιδιαίτερες τοπικές ποικιλίες των νησιών μας και την προστασία τους. Οι δραστηριότητες, άλλωστε, του πρωτογενή τομέα μπορούν να τροφοδοτήσουν τόσο το δευτερογενή, όσο και τον τριτογενή και να αποτελέσουν ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ανάπτυξης.

Θα τολμούσα να πω ότι στο Περιφερειακό αυτό Ινστιτούτο μπορούν να συμμετέχουν ενεργά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η Περιφέρεια, με προγραμματικές συμβάσεις με το Υπουργείο. Δεν είμαι υπέρ του να αφήσουμε αυτή τη δραστηριότητα ολοκληρωτικά στα χέρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής τόνισε ότι έχει ξεκινήσει από την πλευρά της εκλεγμένης Περιφέρειας προσπάθεια διεκδίκησης του αιτήματος. «Είχα τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση με φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου έθεσα το αίτημά μας. Το γεγονός ότι η προσπάθεια στηρίζεται από το σύνολο των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, καθώς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι θετικό. Δεν πήρα ακόμη οριστική απάντηση, αλλά θα το παλέψουμε».

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκράτης