Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Νοτιοδυτική Ικαρία - Μια ανοιχτή πληγή ..


Έρμαια των καιρικών συνθηκών φαίνεται να είναι πια τα χωριά του Πάπα, καθώς σε κάθε νεροποντή, οι πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία του περασμένου Οκτώβρη, αιμορραγούν διαλύοντας ολοσχερώς την ήδη υποβαθμισμένη κοινωνική ζωή, τη δυνατότητα άσκησης κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας, την επικοινωνία με το υπόλοιπο νησί αλλά και βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων με τις συνεχείς κατολισθήσεις.

Τα ρέματα εντός των χωριών παραμένουν μπαζωμένα με αποτέλεσμα μόλις πέσουν οι πρώτες ψιχάλες να μετατρέπονται σε επικίνδυνους χείμαρρους ανάμεσα στα σπίτια, τους δρόμους και τα χωράφια. Οι βράχοι κρέμονται γυμνοί πάνω από τους ήδη επικίνδυνους δρόμους, οι οποίοι σε ορισμένα σημεία είναι πια απροσπέλαστοι (Το Τραπάλου αποκλεισμένο και από τις δυο του πλευρές). Η Λειβάδα, το μικρό λιμανάκι του Καρκιναγρίου έχει μετατραπεί εδώ και καιρό σε λίμνη, οι βάρκες είναι στη στεριά και οι ψαράδες σπίτια τους να κοιτούν τη θάλασσα! Τα καταστήματα στο κέντρο του Καρκιναγρίου παραμένουν ρημαγμένα περιμένοντας τις υποσχέσεις-αποζημιώσεις μαζί με τους υπόλοιπους ιδιώτες που επλήγησαν από την καταστροφή! Τη ζοφερή κατάσταση συμπληρώνει η αποφορά –και η επικινδυνότητα- των λυμάτων που οσμούν και μολύνουν την περιοχή!

Έχετε διαβάσει μέσα από το ikariamag τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, τις αποφάσεις του δήμου και τις εξαγγελίες της πολιτείας. Πρόσφατα μάλιστα, Αντιπεριφεριάρχης και Βουλευτής Σάμου διαβεβαίωσαν ότι μέχρι πριν το καλοκαίρι, οι εργασίες αποκατάστασης θα έχουν ξεκινήσει (διαβάστε, εδώ). Πέρα όμως από την οργανωμένη αποκατάσταση της καταστροφής, όπως φαίνεται και από την κατάσταση που περιγράψαμε στην αρχή, υπάρχουν και κάποια πράγματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα. (Αν μπορούμε βεβαίως να χρησιμοποιούμε τη λέξη ΑΜΕΣΑ, 100 μέρες μετά την καταστροφή). Τα κλειστά ρέματα, η μπαζωμένη Λειβάδα (δείτε σχετική φωτογραφία απο κάτω - 29/01), τα λύματα και οι επικινδυνότητες σε σημεία των δρόμων, είναι προτεραιότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν… χτες!

Περισσότερα διαβάστε στο
http://www.ikariamag.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=831:2011-01-29-22-01-22&catid=47:2010-02-26-18-23-23&Itemid=64

Πηγή: ikariamag