Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Πρόταση για τη χρηματοδότηση του Βιολογικού στη νότια Μυτιλήνη από το ΕΣΠΑ θα καταθέσει ο Δήμος Λέσβου


Εκτός ημερησίας διάταξης, για να μη χαθούν οι προθεσμίες, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ενέκρινε το βράδυ της Παρασκευής, ομόφωνα, την υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ για το μεγαλύτερο έργο περιβάλλοντος που εκκρεμεί σε επίπεδο νησιού, το βιολογικό της νότιας Μυτιλήνης. Ένα έργο που ήδη εδώ και πολλά χρόνια η αναγκαιότητα υλοποίησής του είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, κυρίως εξ αιτίας της τεράστιας οικοδομικής ανάπτυξης που έχει γνωρίσει όλο το νότιο τμήμα της λεσβιακής πρωτεύουσας έως και την περιοχή του αεροδρομίου.

Το θέμα παρουσίασε στη συνεδρίαση ο προταθείς για την προεδρία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Λέσβου (ΔΕΥΑΛ), Σωτήρης Μαρινάτος, εξηγώντας ότι επείγει να ληφθεί απόφαση προκειμένου να υποβληθεί εγκαίρως η πρόταση στο ΕΣΠΑ. Όπως προσέθεσε ο ίδιος, είχε υποβληθεί φάκελος και σε παλαιότερη πρόσκληση, απ’ τον τέως Δήμο Μυτιλήνης, χρειάστηκε όμως να συμπληρωθούν κάποια στοιχεία κι έτσι τώρα επαναϋποβάλλεται η πρόταση σε νέα πρόσκληση. Ένα ζήτημα για το οποίο και χρειάζεται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία, είναι το γεγονός πως η Μυτιλήνη έχει ήδη ένα βιολογικό. Οπότε θα έπρεπε να αποδείξει ότι πληθυσμιακά δεν καλύπτεται απ’ την υφιστάμενη μονάδα στον Καρά Τεπέ και χρειάζεται και δεύτερη για το νότιο τμήμα. Ενισχυτικό του αιτήματος για δεύτερο βιολογικό αποτελεί το γεγονός ότι στο νότιο τμήμα υφίσταται και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που με τους φοιτητές του αυξάνει σημαντικά τον πληθυσμό της περιοχής.

Στο Ταμείο Συνοχής
Σύμφωνα με την εισήγηση της διευθύντριας της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου (ΤΥΔΛ), Έφης Μαυρονικόλα, που δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους, υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», με επιλέξιμες προς ένταξη και συγχρηματοδότηση απ’ το Ταμείο Συνοχής τις δράσεις που αφορούν στην επεξεργασία λυμάτων. Ακριβώς, δηλαδή, με το ίδιο πλαίσιο που πριν από δύο Πακέτα Στήριξης έγινε και ο βιολογικός καθαρισμός που εξυπηρετεί την πόλη της Μυτιλήνης και τα χωριά του βόρειου τμήματος.
Βάσει της εισήγησης της Υπηρεσίας, την οποία υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο, θα προταθεί η ένταξη του έργου «Αποχέτευση ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων των οικισμών νότια της πόλης Μυτιλήνης», προϋπολογισμού 21.270.400 ευρώ.
Το έργο αυτό αφορά σε μια πολύ μεγάλη ζώνη, που καταλαμβάνει όλο το νότιο τμήμα, κι ειδικότερα στις περιοχές Αγίας Μαρίνας, Ακρωτηρίου, Βαρειάς, Βίγλας, Κουμκού, Κρατήγου, Νεάπολης, Πληγωνίου και Ταξιαρχών.

Τι θα γίνει…
Στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστεί νέα εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων για το νότιο τμήμα, η οποία ως γνωστόν προτείνεται να χωροθετηθεί στην περιοχή κάτω απ’ το Στρατόπεδο Κουτσουκίδη. Ακόμη θα κατασκευαστούν κεντρικός αποχετευτικός αγωγός μήκους εννέα χιλιομέτρων περίπου, κεντρικοί συλλεκτήρες μήκους 13 χιλιομέτρων, αλλά και δευτερεύοντα δίκτυα αποχέτευσης συνολικού μήκους 18 χιλιομέτρων περίπου.
Ακόμη θα κατασκευαστούν, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί και πολλές φορές στο παρελθόν έχει απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, τέσσερα αντλιοστάσια κατά μήκος του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού.
Βάσει της πρόσκλησης του επιχειρησιακού προγράμματος, συνολικά διατίθενται για ανάλογα έργα 130 εκατ. ευρώ, ενώ όσα έργα ενταχθούν θα μπορούν να υλοποιηθούν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ