Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Δήμαρχος Αη Στράτη: «Δεν είμαστε ακατοίκητα νησιά»



Κραυγή αγωνίας από το δήμαρχο του Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπο Μακρή, για τα όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την αύξηση του συντελεστή δόμησης από τα τέσσερα στα δέκα στρέμματα για τις προστατευόμενες περιοχές Natura, που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων κυρίως από τους δημάρχους των νησιωτικών περιοχών.

Οι περιπτώσεις όπως των νησιών του Αγίου Ευστρατίου, της Αλοννήσου και των Παξών είναι χαρακτηριστικές, καθώς καθ’ ολοκληρία τα συγκεκριμένα νησιά είναι χαρακτηρισμένα ως προστατευμένες περιοχές Natura. «Δεν υπάρχει σωστή πληροφόρηση από τους συντάκτες του σχετικού νομοσχεδίου. Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, είμαστε καταδικασμένοι σε ερημοποίηση. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, σημαίνει πλήρη απαξίωση της γης και αναστολή κάθε δραστηριότητας. Εκτός αν πιστεύουν ότι το νησί μας είναι ακατοίκητο ή το θεωρούν πάρκο», δήλωσε στο «Ε» ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής.
Συγκεκριμένα για τον Άγιο Ευστράτιο, το ισχύον καθεστώς αφορά σε όλο το νησί και τη θαλάσσια ζώνη που το περιβάλλει και σύμφωνα με το δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου «δεν μπορούμε να δεχθούμε οριζόντια μέτρα. Θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες. Η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια σοβαρή προσέγγιση με τις συγκεκριμένες μελέτες για όλες τις δράσεις.».

Ήδη ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου έχει έρθει σε επαφή με τους δημάρχους των νησιών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και θα υπάρξει συνολική παρέμβαση προς την αρμόδια υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη. «Δε γίνεται να περάσει αυτό το μέτρο για το νησί μας», τόνισε ο κ. Μακρής, προσθέτοντας: «Είναι ανέφικτο, καθώς στο νησί μας υπάρχει πολυκερματισμός των οικοπέδων, δεν έχει γίνει ποτέ αναδασμός.»

Ακύρωση ΣΧΟΟΑΠ
Ο μοναδικός δήμος στο Βόρειο Αιγαίο που είχε προχωρήσει στην ολοκλήρωση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης και του ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης), το οποίο ακυρώνεται αν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου και γίνει νόμος τους κράτους, είναι ο τέως Δήμος Μούδρου. Το συγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ είναι και το μοναδικό στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που στάλθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο στις 28 Δεκεμβρίου για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Για όλο τον καποδιστριακό Δήμο Μούδρου οι περιοχές Natura καλύπτουν μια έκταση περίπου 60 χιλιάδων στρεμμάτων και συγκεκριμένα πρόκειται για τις περιοχές Αλυκή, Χορταρόλιμνη και τον κόλπο του Μούδρου, το 1/3 της συνολικής έκτασής του δηλαδή. Εκτός από τις συγκεκριμένες περιοχές Natura, υπάρχουν και άλλες δύο, στα όρια του τέως Δήμου Νέας Κούταλης, και συγκεκριμένα στις περιοχές Έλος Διαπόρι και στη χερσόνησο του Φακού.
Για τις προσπάθειες που κατέβαλλε η τέως δημοτική αρχή Μούδρου την τελευταία δεκαετία σχετικά με τα θέματα προστασίας των υγροτόπων και των προστατευόμενων περιοχών μίλησε στο «Ε» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου και τελευταίος δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης: «Η περιβαλλοντική προστασία ασφαλώς είναι αναγκαία. Όπου υπάρχουν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που καθορίζουν τους όρους δόμησης, δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν άκριτα, γιατί διαφορετικά θίγονται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και υπονομεύεται η ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής. Πριν από δέκα χρόνια είχαμε προχωρήσει στην εκπόνηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης που με ευθύνη της Πολιτείας ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Πριν από 20 ημέρες στείλαμε στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στο ΦΕΚ το ΣΧΟΟΑΠ και έρχεται τώρα το Υπουργείο και ακυρώνει όλη μας αυτή την προσπάθεια.»
Αύριο το θέμα θα συζητηθεί σε σύσκεψη με το δήμαρχο Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, για να αποσταλεί σχετικό υπόμνημα, που θα αφορά σε όλη τη Λήμνο, στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
Γράφει: Σπυριδάκη Αναστασία
19/01/2011