Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Αντιδράσεις για τη μη τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη από τη Λήμνο


Άρχισαν τα όργανα
Γράφει: Σπυριδάκη Αναστασία

Τις πρώτες αντιδράσεις στην παράταξη του περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή έφερε η ανακοίνωση των ονομάτων των θεματικών περιφερειαρχών και των εντεταλμένων συμβούλων. Οι υποψήφιοι σύμβουλοι, εκλεγμένοι και μη, του συνδυασμού «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» από την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου, με δήλωσή τους στον περιφερειάρχη ανέφεραν ότι κανένας από τους περιφερειακούς συμβούλους του νησιού δεν επιθυμεί να αποδεχτεί τα καθήκοντα του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου, ζητώντας του να τοποθετήσει άμεσα αντιπεριφερειάρχη από τη Λήμνο.

Λίγες ώρες μετά, ο πρώτος σε ψήφους περιφερειακός σύμβουλος, Βαγγέλης Γιαρμαδούρος, που ορίστηκε και από τον περιφερειάρχη εντεταλμένος σύμβουλος της Λήμνου, αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει αντιπεριφερειάρχης από τη Λήμνο θα ανεξαρτητοποιηθεί.
«Περιμένουμε τον ορισμό αντιπεριφερειάρχη ενός εκ των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων της Λήμνου και δε δεχόμαστε την υποβάθμιση της συμμετοχής της Λήμνου στην Περιφέρεια», αναφέρουν στην επιστολή που έστειλαν προς τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Έκρηξη

Η πρώτη αντίδραση των Λημνιών στην απόφαση Γιακαλή ήρθε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των αντιπεριφερειαρχών, αλλά και των εντεταλμένων περιφερειακών συμβούλων για τις Περιφερειακές Ενότητες της Λήμνου και της Ικαρίας.
Η απόφαση του περιφερειάρχη που εξουσιοδοτεί τον περιφερειακό σύμβουλο Βαγγέλη Γιαρμαδούρο για τη Λήμνο και τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Κουλουλία για την Ικαρία να υπογράφουν σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία των υπηρεσιών που εδρεύουν στην περιφερειακή τους ενότητα, να εγκρίνουν τη χορήγηση κανονικών αδειών των προϊσταμένων των τμημάτων της περιφερειακής τους ενότητας και να διατυπώνουν προτάσεις και εισηγήσεις οι οποίες αφορούν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς του πολίτες, δε στάθηκε ικανή για να ικανοποιήσει το αίτημα των περιφερειακών συμβούλων της Λήμνου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μόνο ένας Λημνιός αντιπεριφερειάρχης μπορεί να υποστηρίξει τα θέματα του νησιού.

«Όλοι κρινόμαστε…»
Χθες το πρωί, σε δήλωσή του, ο περιφερειακός σύμβουλος Λήμνου Βαγγέλης Γιαρμαδούρος τόνισε: «Εκ του αποτελέσματος όλοι κρινόμαστε και εγώ έχω να δώσω λόγο στους πολίτες της Λήμνου και σε κανένα άλλον. Ως εκ τούτου, η προσπάθειά μου είναι και θα είναι η προάσπιση των συμφερόντων του νησιού μας.» Ο κ. Γιαρμαδούρος προχώρησε, όμως, ακόμη περισσότερο, αναφέροντας: «Η Λήμνος δεν μπορεί να μην πάρει αυτά που δικαιούται. Η Λήμνος αδικήθηκε και αν δεν υπάρξει αντιπεριφερειάρχης, η πρόθεσή μου εφόσον δεν αλλάξουν κάποια πράγματα είναι εγώ να ανεξαρτητοποιηθώ.»
«Θεωρώ ότι ως εντεταλμένος σύμβουλος οι αρμοδιότητες που ορίστηκαν δε θα έπρεπε να είναι αυτές. Θα μπορούσαν να είναι εκείνες που έχει ανάγκη ο τόπος. Η Λήμνος είναι ένα μεγάλο νησί, έχει πολλές υπηρεσίες και θα πρέπει με τις νέες αρμοδιότητες της Περιφέρειας να δημιουργηθούν περισσότερες. Πέραν του γεγονότος ότι η Λήμνος ως μεγάλο νησί θα πρέπει να εκπροσωπείται από αντιπεριφερειάρχη», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Γιαρμαδούρος, σπεύδοντας να τονίσει: «Το ζήτημα του αντιπεριφερειάρχη δεν αφορά εμένα προσωπικά, αλλά την εκπροσώπηση όλης της Λήμνου μέσα σ’ ένα ισχυρό Βόρειο Αιγαίο.»

Διαφωνούν κι άλλοι

Τη διαφωνία τους στην απόφαση του περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή εξέφρασαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σάββας Βαρελτζής και Γιάννης Σιάχος. «Οι αρμοδιότητες που δόθηκαν στον εντεταλμένο σύμβουλο ταιριάζουν περισσότερο σε διοικητικό υπάλληλο και όχι σε εκλεγμένο εκπρόσωπο ενός ολόκληρου νησιού. Όλα είναι υπό συζήτηση και θα δούμε και τις προθέσεις του περιφερειάρχη για το θέμα που προέκυψε», δήλωσε ο κ. Βαρελτζής.
Στάση αναμονής τηρεί και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σιάχος, που ενώ δηλώνει αντίθετος με την απόφαση μη ορισμού αντιπεριφερειάρχη από τη Λήμνο, τονίζει ότι θα περιμένει και τις επόμενες κινήσεις του περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή, για να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει από δω και πέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η άλλη πλευρά
Αδύνατη στάθηκε η επικοινωνία μας με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή, ο οποίος μέχρι χθες το απόγευμα βρισκόταν στην Αθήνα σε σύσκεψη με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Κύκλοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τόνιζαν, πάντως, ότι η απόφαση του Νάσου Γιακαλή να δώσει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες στους εντεταλμένους συμβούλους της Λήμνου και της Ικαρίας ήταν ίδια με αυτήν του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, για όλους τους εντεταλμένους συμβούλους των τέως επαρχείων στο Νότιο Αιγαίο. Από κει και πέρα, όπως ανέφεραν, αν μπαίνει θέμα διεκδίκησης ορισμού επάρχου στα τέως επαρχεία, αυτό απαιτεί συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση και είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να συζητηθεί και να διεκδικηθεί συνολικά από τις νησιωτικές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ