Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Στο ΤΣΑΥ το μπαλάκι για το Σάρλιτζα από τον αρμόδιο Υφυπουργό


Το θέμα της διάσωσης και αξιοποίησης του διατηρητέου μνημείου «Σάρλιτζα», έθεσε με επερώτησή του ο Σπ. Γαληνός στον Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού. Η έγγραφη απάντηση που δόθηκε από τον Υπουργό σε ερώτηση του Βουλευτή ήταν για άλλη μία φορά απογοητευτική - αφού απλά περιγράφει τη γνωστή σε όλους μας υπάρχουσα κατάσταση διανθισμένη με παραινέσεις προς τον ιδιοκτήτη, το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων, για την αποκατάσταση του μνημείου. Προφανώς εάν το πρόβλημα μπορούσε να λυθεί με απλές παραινέσεις, θα είχε λυθεί προ πολλού.
 
Συγκεκριμένα στην απάντησή του ο Υφυπουργός Γ. Νικητιάδης επισημαίνει:
«Το κτήριο του Λουτρικού και Ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Σάρλιτζα» στο Δήμο Λουτροπόλεως Θερμής Ν. Λέσβου, όπως επίσης και τα δύο κτήρια που καλύπτονται με κεραμοσκεπές και βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του, έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα μνημεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1469/1950, με τις Υπουργικές Αποφάσεις ΥΠ.ΠΟ./ΔΙΛΑΠ/Γ/2368/35456/π.ε./2.6.1987, ΦΕΚ314/Β/22.6.1987 και ΥΠ.ΠΟ./ΔΙΛΑΠ/Γ/1090/32767/27.6.1995, ΦΕΚ 626/Β/18.7.1995 και προστατεύονται πλέον από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002.

Σήμερα το κτήριο είναι ακόμα εγκαταλελειμμένο, σε άσχημη κατάσταση και με σοβαρές βλάβες στα δομικά του στοιχεία, το οποίο με την πάροδο του χρόνου απαξιώνεται ενέχοντας ο κίνδυνος να φθάσει σε σημείο ετοιμορροπίας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση του «Σάρλιτζα», είναι αναγκαία σε πρώτο στάδιο, με μέριμνα των ιδιοκτητών, η λήψη σωστικών μέτρων στερέωσης του φέροντα οργανισμού και σε δεύτερη φάση η σύνταξη τεκμηριωμένης και ολοκληρωμένης μελέτης αποτύπωσης και αποκατάστασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου, ώστε να προχωρήσει η συνολική αποκατάσταση του μνημείου και η απόδοσή του σε χρήση.
Ο ιδιοκτήτης του μνημείου ο οποίος είναι το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολούμενων (πρώην ΤΣΑΥ) θα πρέπει να μεριμνήσει, χωρίς αναβολή, για την αποκατάστασή του, εκπονώντας εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση, στις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Τ.».
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκράτης