Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος ο Βαγγέλης Γιαρμαδούρος

Για την απόφαση του να ανεξαρτητοποιηθεί από την περιφερειακή παράταξη Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο ενημερώνει με σημερινή του επιστολή τον επικεφαλής της παράταξης και Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσο Γιακαλή ο περιφερειακός Σύμβουλος Λήμνου κ. Βαγγέλης Γιαρμαδούρος.

Το κομβικό σημείο της απόφασης αυτής έχει να κάνει όπως εξηγεί ο ίδιος στην επιστολή του με τον εξοβελισμό της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου τόσο στο επίπεδο της εκπροσώπησης της όσο και στην διοίκηση των υπηρεσιών του πρώην Επαρχείου και σημερινών πλέον υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Λήμνου που παραμένουν ακέφαλες σε πολιτικό επίπεδο και με ότι αυτό συνεπάγεται. Αρμόδιος για τις υπηρεσίες είναι βέβαια όπως προσθέτει ο κ. Γιαρμαδούρος, ο ίδιος ο  Περιφερειάρχης που με την απόφαση του να μην ορίσει αντιπεριφερειάρχη και κατά συνέπεια τη μη συμμετοχή εκπροσώπου της Λήμνου στην εκτελεστική επιτροπή της Περιφέρειας έρχεται σε ευθεία αντίθεση όπως σημειώνει ο κ. Γιαρμαδούρος με τη άσκηση της πολιτικής στη Λήμνο.

Πηγή: ΕΡΑ Ρ/Σ Αιγαίου

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Ανυποχώρητη η Υπουργός Περιβάλλοντος για τις ρυθμίσεις στη δόμηση στις περιοχές Natura !!

 
Ανυποχώρητη όσον αφορά την αρτιότητα για δόμηση στις εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού περιοχές Natura, εμφανίστηκε η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με την υπουργό, από την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την βιοποικιλότητα, στις περιοχές αυτές δεν θα επιτρέπεται η κατάτμηση σε οικόπεδα μικρότερα των δέκα στρεμμάτων. Κατά παρέκκλιση θα μπορούν να χτίζουν μόνο όσοι έχουν σήμερα και έως την ψήφιση του νόμου τέσσερα στρέμματα.


Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Δημοπρατήθηκε το έργο της Παράκαμψης Λαγκάδας στο Πλωμάρι

Μεγάλη μέρα η χθεσινή για το Πλωμάρι, αφού έγινε η αρχή του τέλους για «να μεριάσει ο βράχος», το εμπόδιο που τόσα χρόνια καθυστερούσε την κατασκευή της παράκαμψης Λαγκάδας. Της αναγκαίας, δηλαδή, επέμβασης που θα φέρει πιο κοντά, και με μεγαλύτερη ασφάλεια, το Πλωμάρι με το υπόλοιπο νησί.

Το πρώτο έργο της Λέσβου που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ δημοπρατήθηκε χθες απ’ τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συγκεντρώνοντας 10 συνολικά προσφορές, που είχαν ως αποτέλεσμα μειοδότης να αναδειχθεί με πολύ μεγάλη έκπτωση, της τάξης τού 45%.

Έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου απέναντι από τη Λέσβο ξεκινάνε οι Τούρκοι

Μια ανάσα από τις ακτές της Λέσβου, στον κόλπο τού Τσανταρλί, πρόκειται να πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου σε βάθος 10 έως 150 μέτρων, από την τουρκική εταιρεία Extrem Energy Inc.. Αυτό αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», που συνοδεύεται και από το σχετικό χάρτη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το συγκεκριμένο κοίτασμα είναι δυναμικότητας ενός δισεκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου.

Η αναζήτηση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, κι ιδιαίτερα στο βόρειο Αιγαίο, είναι ένα θέμα που διερευνάται εδώ και πολλά χρόνια. Το φετινό χειμώνα ειπώθηκαν και γράφτηκαν πάρα πολλά για το ζήτημα αυτό, που σαφώς συνδέεται και με θέματα γεωστρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Τουρκία. Μάλιστα, μόλις τον προηγούμενο μήνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούσαν την κυβέρνηση Παπανδρέου ότι έχει προχωρήσει σε μυστική συμφωνία με την Τουρκία για συνεκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Αιγαίου. Στο παρελθόν, άλλα δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων έκαναν λόγο για πετρελαϊκά κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Λήμνου. Άλλα δημοσιεύματα, πάλι, ήθελαν περιοχές δυτικά του Σιγρίου να έχουν μεγάλα αποθέματα πετρελαίου.


Χίος: ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για το υδρευτικό σύστημα της πόλης


Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την εκτέλεση του έργου της αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου της πόλης της Χίου, έργο το οποίο δημοπρατήθηκε από τη ΔΕΥΑ Χίου και είναι προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από τις περιοχές Ράμνης από τη διασταύρωση με την οδό Αγίων Αποστόλων - Αρχιεπισκόπου Μακαρίου - Οινοπίωνος -Χιόνης -Τρεχάκη καθώς και από την περιοχή της Δεξαμενής Αγίου Αρτεμίου- Νέας Μονής - Παναγίας Τουρλωτής - οδός Ιουστινιάνη - οδός Γλύπτη. Για οποιαδήποτε προβλήματα που θα προκύψουν κατά την διάρκεια των εργασιών οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις υπηρεσίες της ΔΕΥΑ Χίου.


Εγκρίθηκε ο νέος Π/Υ του έργου για την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου Χίου

Mακέτα του νέου Δικαστικού Μεγάρου Χίου

Σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κος Καστανίδης, ενημερώνει τη Βουλή οτι εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων) ο νέος προϋπολογισμός του έργου για την κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου στο νησί.

Το Δικαστικό Μέγαρο Χίου πρόκειται να ανεγερθεί στις παρυφές της πόλης Χίου, με πρόσωπο στην νέα Περιφερειακή οδό της πόλης της Χίου.

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Επενδυτές… σπεύσατε !! Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα του Υπουργού Τουρισμού & ΠολιτισμούΕξόχως… διασκεδαστική ήταν η εικόνα που παρουσιάστηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου. Ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, δηλώνει ότι είναι έτοιμος να παραχωρήσει στους τοπικούς φορείς την ακτή του… «Ξενία» Μυτιλήνης, την ακτή της Μήθυμνας, το νησί του Αγίου Γεωργίου απέναντι από την Πέτρα και την πλαζ «Τσαμάκια». Οι δημοσιογράφοι με τις ερωτήσεις δείχνουν στον υπουργό ότι η πλαζ «Τσαμάκια» έχει παραχωρηθεί εδώ και χρόνια στο Δήμο, η ακτή «Ξενία» δεν υφίσταται αφού έχει μπαζωθεί και έχει γίνει δρόμος, αλλά πλέον ούτε και η κολύμβηση επιτρέπεται λόγω της ρήψης αστικών αποβλήτων, και η ακτή της Μήθυμνας ήταν πάντα ελεύθερη για τους λουομένους. Όσο για το νησί του Αγίου Γεωργίου, όποιες παρεμβάσεις ήταν να γίνουν έχουν γίνει ήδη, αφού μόνο ένα παρατηρητήριο πουλιών μπορούσε να δημιουργηθεί εκεί. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός δεν πείθεται και επιμένει ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει στις προαναφερόμενες παραχωρήσεις και να πραγματοποιήσει διαβούλευση με την Περιφέρεια και τους άλλους τοπικούς φορείς για τις δυνατότητες αξιοποίησής τους.

Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, προσπαθούσε να μαζέψει όσο μπορούσε την κατάσταση, λέγοντας ότι στην πρώτη θητεία του ως δημάρχου Μυτιλήνης είχε πετύχει να παραχωρηθεί η χρήση τής πλαζ τού ΕΟΤ στη Μυτιλήνη, στο Δήμο. Όμως η ιδιοκτησία της παραμένει πάντα στον ΕΟΤ και άλλα παρόμοια...

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Εγκύκλιος καλύπτει κενό του Καλλικράτη για τη λειτουργία των ΕΠΑΕ και ΣΧΟΠ


Ρυθμιστική εγκύκλιο αναμένεται να εκδώσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία θα επιλύει -προς το παρόν- το πρόβλημα που έχει προκύψει λόγω «Καλλικράτη» με τη λειτουργία των Επιτροπών Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) και των Συμβουλίων Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ).

Στην εγκύκλιό του, το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να παρατείνει τη λειτουργία των ΕΠΑΕ και των ΣΧΟΠ με τη σημερινή τους μορφή (μέχρι 31.12.10 υπάγονταν στις νομαρχίες), μέχρι τον ορισμό νέων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ΕΠΑΕ αναμένεται να υπαχθούν στις περιφέρειες, ενώ τα ΣΧΟΠ στους δήμους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη λειτουργία των δύο αυτών οργάνων έχει πλήξει άμεσα τον τομέα της οικοδομής, και αυτό διότι στον «Καλλικράτη» δεν προβλέφθηκε καμία διαδικασία συγκρότησης επιτροπών, όπως η ΕΠΑΕ, το ΣΧΟΠ, με αποτέλεσμα να έχει κολλήσει ο κλάδος της οικοδομής, καθώς δεν μπορούν να δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις.

Χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ η προμήθεια εξοπλισμού στην ΑΕΝ Οινουσσών & ΑΕΝ Χίου

Με απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Φ. Χατζημιχάλη εντάχθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν από το Ε.Π. "Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013" του ΕΣΠΑ τα έργα:

1. "ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΕΝ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ", συνολικού Π/Υ 470.000 €

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

Σύσκεψη για τον τουρισμό στο Βόρειο Αιγαίο στη Μυτιλήνη: Υποσχέσεις Υπουργείου

Σε σύσκεψη με θέμα τον τουρισμό στο βόρειο Αιγαίο συμμετείχε σήμερα στη Μυτιλήνη, έδρα της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, μαζί με τη γενική γραμματέα θεμάτων πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο κ. Γερουλάνος αρχικά απαντώντας σε διαδηλωτές, μέλη του Σωματείου Εκτάκτων Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Περιφέρειας, τόνισε πως «αυτοί οι καλοί επιστήμονες στην πλειοψηφία τους είναι θύματα του Αθηνοκεντρικού κράτους που αποφάσισε πως μπορεί κανείς να δουλεύει επί 24 μήνες δίπλα από τους καλύτερους αρχαιολόγους του κόσμου και στη συνέχεια να τους απολύει. Πρόκειται για μια τεράστια αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί».

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι κτηνοτρόφοι της Σάμου για την έλλειψη σφαγείου ..

Κινητοποιήσεις ξεκινούν τη Δευτέρα οι κτηνοτρόφοι της Σάμου για την έλλειψη σφαγείου αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και οδηγεί στη συνεχή συρρίκνωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων αλλά και την έξοδο αυτών από το επάγγελμα.

Συγκεκριμένα στις 6:00 το πρωί της Δευτέρας θα συγκεντρωθούν στην Αγία Ειρήνη στο Βαθύ, θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης και θα προχωρήσουν σε κατάληψη δημοσίου κτηρίου όπου θα ξεκινήσουν απεργία πείνας σε προσπάθεια να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα τους και να δοθεί λύση.

Πηγή: ΕΡΑ Ρ/Σ Αιγαίου

Υπεγράφη το «LEADER Αλιείας» Λέσβου ύψους 4,8 εκ. ευρώ


Υπεγράφη από τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη η σύμβαση για το πρόγραμμα του «LEADER Αλιείας» Λέσβου  που αφορά επενδυτικές δραστηριότητες κατοίκων σε περιοχές που έχουν σχέση με την Αλιεία, με ύψος δημόσιας δαπάνης τα 4.800.000.


Η εταιρεία τοπικής ανάπτυξης Λέσβου θα πρέπει τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τη σύμβαση, να εκδώσει προκήρυξη προκειμένου να υποβληθούν αιτήσεις από κατοίκους περιοχών που έχουν σχέση με την αλιεία και ενδιαφέρονται για επενδύσεις τοπικού χαρακτήρα.

Το τοπικό πρόγραμμα αφορά περιοχές της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγ. Ευστρατίου και αποτελείται από δύο μεγάλες κατηγορίες έργων. Υποδομές που βελτιώνουν το δίκτυο και ιδιωτικές επενδύσεις που μπορεί να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως θαλάσσιος τουρισμός αλιευτικός τουρισμός οικοτουρισμός, επιχειρήσεις εστίασης κ.α. Στόχος του προγράμματος είναι να παραμείνει ο αλιευτικός πληθυσμός στις εστίες του και κυρίως οι νέοι.

Πηγή: ΕΡΑ Ρ/Σ Αιγαίου

Ακόμη περιμένουν στην Ικαρία την αποκατάσταση των ζημιών ...


Από τη μια, οι αρμόδιοι εκκρεμεί να ανταποκριθούν στην άμεση (άμεση; χαχα, καλό!) αποκατάσταση των πληγών  που άφησε πίσω της η θεομηνία του περασμένου Οκτωβρίου. Από την άλλη, εμείς μιλάμε συνεχώς για την «ανοιχτή πληγή» του νησιού και κυρίως της Νοτιοδυτικής Ικαρίας. Και από πίσω, το σκηνικό παραμένει απαράλλαχτο: Ρημαγμένα χωριά! Στην κυριολεξία. Χωρίς γραφικότητες και πολλά λόγια. Τον τελευταίο μήνα, 2 ακόμα ισχυρές νεροποντές δυσκόλεψαν την κατάσταση. Η τελευταία μάλιστα στις 3 Φεβρουαρίου αποκάλυψε ακόμα περισσότερα προβλήματα και επέτεινε τα ήδη υπάρχοντα. Ας πάμε λοιπόν μια βόλτα μέχρι το Καρκινάγρι, μέσα από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μόλις προχτές (Κυριακή 13/2) για να δούμε την κατάσταση που επικρατεί μετά και τις τελευταίες βροχές.

Διαβάστε περισσότερα:

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Πραγματοποιήθηκε η 2η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου


Σε ήρεμο κλίμα, χωρίς έντονες αντιπαραθέσεις και προβλήματα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου. Η συνεδρίαση κύλησε ομαλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης που έπαιρναν το λόγο, έκαναν εποικοδομητικές τοποθετήσεις και παρατηρήσεις, χωρίς να ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας. Σημαντικός, πάντως, ήταν και ο ρόλος του προέδρου που «κράτησε» τη συζήτηση.


Τα περισσότερα θέματα ήταν διαδικαστικά και τυπικά και αφορούσαν κυρίως στον ορισμό εκπροσώπων και μελών σε διάφορα όργανα, καθώς και στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις διάφορες επιτροπές.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και η υποστήριξη του αιτήματος επιστημονικών συλλόγων για την ίδρυση στο Κάτω Τρίτος Περιφερειακού Ερευνητικού Ινστιτούτου Βορείου Αιγαίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εισηγητής του θέματος στο Συμβούλιο ήταν ο Ηλ. Πολυχνιάτης, Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Αιγαίου.

Ο Ηλ. Πολυχνιάτης αναφέρθηκε στη σημασία δυναμικής διεκδίκησης του αιτήματος, αφού όπως είπε, μέσω αυτού του Περιφερειακού Ινστιτούτου θα καταστεί δυνατό να αξιοποιηθούν και να προβληθούν καλύτερα τα προϊόντα των νησιών μας, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της νησιωτικής γης.

«Ο υπάρχων σταθμός, είναι ένα ερευνητικό ίδρυμα, που βρίσκεται στο Κάτω Τρίτος και ουσιαστικά είναι αδρανές. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να αναβαθμιστεί σε ινστιτούτο, με χωρική εμβέλεια ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο και θεματικό αντικείμενο τα ΠΟΠ προϊόντα μας όπως το λάδι, η μαστίχα, τα κρασιά μας κ.λπ.

Σήμερα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιθυμεί να καθορίσει έναν άξονα με 14 Ινστιτούτα, 2 από αυτά θα βρίσκονται στην Κρήτη. Ζητάμε να ιδρυθεί ένα επιπλέον Ινστιτούτο για το Βόρειο Αιγαίο, το οποίο θα βρίσκεται στη Μυτιλήνη».

ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

Παίρνοντας το λόγο οι αρχηγοί των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, συμφώνησαν στο δίκαιο αίτημα των επιστημονικών φορέων.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στρ. Κόρακας, υπογράμμισε: «Προτείνουμε να ασκηθούν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να διατηρηθεί ο Σταθμός του Κάτω Τρίτους και να μετατραπεί σε Ινστιτούτο. Είναι απαράδεκτο να μιλάμε για εννιά Ινστιτούτα σε Αθήνα και Θεσ/νίκη, τα οποία δεν ξέρω σε τι θα ωφελήσουν. Θα μπορούσε να αφαιρεθεί ένα από την Αθήνα και να μεταφερθεί στα νησιά μας ή να δημιουργηθεί ένα 15ο.

Είναι απαράδεκτο να μείνουμε εκτός της δραστηριότητας. Πιστεύω ότι το Ινστιτούτο δεν πρέπει να περιορίσει την έρευνά του στα παραγόμενα προϊόντα, αλλά και σ αυτά που καταναλώνουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Β. Τεντόμα, Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», ο οποίος αναφέρθηκε επιπλέον και στο Εργαστήριο Πιστοποίησης Ελαιολάδου, που έχει μείνει στα χαρτιά. «Για το εργαστήριο αυτό, έχουν ξοδευτεί 660 χιλιάδες ευρώ και εκκρεμεί η πρόσληψη υπαλλήλου. Μάλιστα, αν ρωτήσει κανείς τους υπευθύνους του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας) θα απαντήσουν ότι περιμένουν από τους τοπικούς φορείς να λύσουν το πρόβλημα, ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα σχετίζεται με τις προσλήψεις. Αναφορικά με το Περιφερειακό Ινστιτούτο, θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο μπορούμε να κερδίσουμε, αφού ακόμη το Υπουργείο επίσημα, δεν έχει προχωρήσει σε ανακοίνωση των Ινστιτούτων που θα ιδρύσει, παρά μόνο σε διασπορά ειδήσεων στο διαδίκτυο. Θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διεκδίκησης και μάλιστα πιστεύω ότι το Εργαστήριο Πιστοποίησης Ελαιολάδου μπορεί να ενταχθεί στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου αυτού».

Στην τοποθέτησή του, ο πρώην Αντινομάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Αγώνας για τα νησιά μας» Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Για μένα, είναι πολύ σοβαρό το γεγονός, ότι το 2006 εντάχθηκε το έργο της αναβάθμισης του τοπικού ΕΘΙΑΓΕ εδώ στη Λέσβο και μάλιστα η Ν.Α. είχε βοηθήσει οικονομικά, ώστε να ολοκληρωθεί. Σημειωτέον, ότι υπάρχει εξοπλισμός που βρίσκεται σε ένα παλιό κτίριο και πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα. Το έργο αυτό εντάχθηκε στο 3ο Κ.Π.Σ. με προϋπολογισμό 560 χιλιάδες ευρώ και ολοκληρώθηκε εδώ και 1,5 χρόνο, χωρίς, όμως, να λειτουργήσει. Τον Ιούλιο με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου και ενώ είχε τελειώσει, ξαναεντάχθηκε μεταφερόμενο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 540 χιλιάδες».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αγώνας για τα νησιά μας» Παύλος Βογιατζής, τόνισε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου, είναι απαραίτητη για όλα τα αγροτικά προϊόντα των νησιών μας, αλλά και τη μεταποίησή τους.

Ενεργό ρόλο στο Ινστιτούτο θα πρέπει να έχει η Περιφέρεια, είπε καταθέτοντας την επιλογή του και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Οικολογικός Άνεμος», Ηλίας Γιαννίρης.
«Το Ινστιτούτο το έχει ανάγκη η Περιφέρειά μας, για τις ιδιαίτερες τοπικές ποικιλίες των νησιών μας και την προστασία τους. Οι δραστηριότητες, άλλωστε, του πρωτογενή τομέα μπορούν να τροφοδοτήσουν τόσο το δευτερογενή, όσο και τον τριτογενή και να αποτελέσουν ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ανάπτυξης.

Θα τολμούσα να πω ότι στο Περιφερειακό αυτό Ινστιτούτο μπορούν να συμμετέχουν ενεργά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η Περιφέρεια, με προγραμματικές συμβάσεις με το Υπουργείο. Δεν είμαι υπέρ του να αφήσουμε αυτή τη δραστηριότητα ολοκληρωτικά στα χέρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής τόνισε ότι έχει ξεκινήσει από την πλευρά της εκλεγμένης Περιφέρειας προσπάθεια διεκδίκησης του αιτήματος. «Είχα τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση με φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου έθεσα το αίτημά μας. Το γεγονός ότι η προσπάθεια στηρίζεται από το σύνολο των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, καθώς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι θετικό. Δεν πήρα ακόμη οριστική απάντηση, αλλά θα το παλέψουμε».

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκράτης

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Ξεκινά η διαδικασία επιλογής Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη & της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, κατά τη συνεδρίασή του στις 15.02.2011, αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσληψης Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, σύμφωνα με το άρθρο  179 του νόμου 3852/2010 για το χρονικό διάστημα, από την ημερομηνία επιλογής του πολίτη, που το Περιφερειακό Συμβούλιο θα αποφασίσει με πλειοψηφία 2/3 σε επόμενη συνεδρίασή του, και μέχρι 31 Αυγούστου 2014.

Για το σκοπό αυτό όσοι πολίτες επιθυμούν να επιλεγούν για την παραπάνω θέση, καλούνται έως την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011 να καταθέσουν αίτηση και πλήρες βιογραφικό στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σταύρο Δημηρούδη είτε αυτοπροσώπως είτε ταχυδρομικώς, με COURIER. Οι αιτήσεις και το βιογραφικό πρέπει να έχουν κατατεθεί απαραιτήτως μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, στο γραφείο του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου μέσα σε κλειστό φάκελο, στη δ/νση: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ 1, 81100 ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Αρμόδιος υπάλληλος για την παραλαβή των αιτήσεων και των φακέλων είναι ο κ. Θεόδωρος Σαμίου, υπάλληλος γραμματειακής υποστήριξης του Περιφερειακού Συμβουλίου.  τηλέφωνο: 225152128.

Για κάθε σχετική πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2251352127-128-101-102. 

Βαρβαρότητα: Άγνωστοι έκοψαν 11 δέντρα στη φυσική καμάρα στα Μέσσα !!

    

Βάναυσο χτύπημα στο περιβάλλον της Λέσβου αποτελεί το κόψιμο από αγνώστους, μέχρι στιγμής, 11 πεύκων, εκ των οποίων τα εννέα σχημάτιζαν αριστερά στο δρόμο απ’ τη Μυτιλήνη προς την Καλλονή τη γνωστή φυσική καμάρα-σήμα κατατεθέν της περιοχής. Τα ερωτηματικά απ’ την ύπουλη ενέργεια που προκάλεσε ήδη την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών είναι πάρα πολλά και αφορούν κυρίως στο ποιος θα είχε το κίνητρο να προβεί στη συγκεκριμένη εγκληματική για το περιβάλλον πράξη. Εκτός απ’ την ανακάλυψη των ενόχων, γιατί δύσκολα ένας μόνο άνθρωπος θα προκαλούσε τόσο μεγάλη ζημιά, η Διεύθυνση Δασών Λέσβου διερευνά και το πώς θα μπορέσουν να ληφθούν μέτρα, όπως η κήρυξη της μικρής αυτής ζώνης ως αναδασωτέας, ώστε κάποια στιγμή, μετά από χρόνια, το φυσικό τοπίο της περιοχής να αποκατασταθεί.

Στο Υπουργείο Οικονομικών ρίχνει το μπαλάκι το ΥΠΕΣ για τις μεταφορές των μαθητών ..

Tην παράταση των συμβάσεων του προηγούμενου σχολικού έτους (που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου), από την 1-1-2011 έως και την ολοκλήρωση των διαγωνισμών με τους λεωφορειούχους, προτείνει με έγγραφό του προς τις περιφέρειες ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.

Το κόστος των παρατάσεων για το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου του τρέχοντος έτους, θα καλυφθεί με μεταφορά της σχετικής πίστωσης από τους αυτοτελείς πόρους της πρωτοβάθμιας, στους αντίστοιχους της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πηγές  του υπουργείου Εσωτερικών έλεγαν ότι με αυτό τον τρόπο λύνεται το πρόβλημα για τη φετινή χρονιά, ενώ αναφορικά με τα οφειλόμενα των νομαρχιών (άρα και των περιφερειών μετά τον «Καλλικράτη») από προηγούμενα έτη παρέπεμπαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες λεωφορείων, υποστηρίζουν ότι για να δοθεί παράταση και να συνεχιστούν οι μεταφορές μαθητών θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση, καθώς η υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου, δεν αποδέχεται τη νομιμότητα των παρατάσεων, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί το πρόβλημα με τις πληρωμές τους και κατά την τρέχουσα χρονιά.

Να σημειωθεί ότι, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων νομού Θεσσαλονίκης, περίπου 2.000 μαθητές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, ζητώντας άμεση λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς τους.

Αδιέξοδο μετά το κλείσιμο του μοναδικού σφαγείου στη Σάμο

Με αρκετή ένταση πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο Δήμο Σάμου μεταξύ των κτηνοτρόφων και των τοπικών αρχών προκειμένου να βρεθεί λύση στο μείζον θέμα που έχει προκύψει μετά το κλείσιμο του μοναδικού σφαγείου στο νησί.
 
Αυτό που έγινε από όλους σαφές είναι ότι πρέπει άμεσα να λειτουργήσει το σφαγείο στην Σάμο, όμως σύντομα πρέπει να καταλήξουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
 
Από την πλευρά του ο Δήμος έχει αποφασίσει να βάλει το ποσοστό του για την δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας που θα δίνει λύση στο πρόβλημα και αυτό που περιμένει είναι να αποφασίσουν και οι υπόλοιπες πλευρές για το αν θα βοηθήσουν ή όχι στην προσπάθεια του Δήμου.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διήμερη αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου


Την διήμερη αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου την ερχόμενη Τρίτη και την Τετάρτη αποφάσισε η Σύγκλητος του ιδρύματος διαμαρτυρόμενη αφενός για την περικοπή των πιστώσεων και τη μείωση του προϋπολογισμού στο νησιωτικό Πανεπιστημιακό μας ίδρυμα αλλά και για τις ελλείψεις καθηγητών και διδακτικού προσωπικού.  

Όπως δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάρης Τσάρτας, που βρέθηκε στη Χίο για την τελετή καθομολόγησης των αποφοίτων των τοπικών τμημάτων, η κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσει ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν είναι στην ίδια μοίρα με τα κεντρικά Πανεπιστήμια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης τα οποία διαθέτουν μεγάλα κληροδοτήματα και ακίνητη περιουσία.
«Τα δυο κεντρικά Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουν κληροδοτήματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ αλλά και πληθώρα διδασκόντων και είναι άδικο εκ μέρους της κυβέρνησης το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με αυτά» είπε ο κ. Τσάρτας υπογραμμίζοντας ότι «κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που διανύει η Χώρα, θα πρέπει όμως και η κυβέρνηση να καταλάβει ότι έχουμε φτάσει στα όρια μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του καθηγητή Γιάννη Γκιάλα που στάθηκε στο γεγονός της Αθηνο-κεντρικής διοίκησης που εγείρει εμπόδια και στη λειτουργία του περιφερειακού μας Πανεπιστημίου. Έτσι την Τρίτη και Τετάρτη (22 και 23 Φεβρουαρίου) το Πανεπιστήμιο βάζει λουκέτο διοργανώνοντας όμως παράλληλα πλήθος εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και συνέντευξη τύπου προκειμένου τα αιτήματα καθηγητών και φοιτητών να γίνουν ευρέως γνωστά.

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Σταμάτησαν οι μεταφορές των μαθητών στην Ικαρία


Σταμάτησαν από σήμερα στη Ικαρία το μεταφορικό τους έργο οι λεωφορειούχοι στους οποίους είχε ανατεθεί η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους. Στις 20 του μήνα λήγει η διορία που έχουν δώσει οι μεταφορείς της Σάμου προς την Περιφέρεια προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές προς αυτούς που ανέρχονται στο 1.129.000  ευρώ.

Πηγή: ΕΡΑ Ρ/Σ Αιγαίου

Επιστολές του Δημάρχου Ικαρίας για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο από τη θεομηνία του Οκτωβρίου

Στις 26/1 ο Δήμος Ικαρίας έστειλε προς τον υφ. Κ Μαγκριώτη (ο ίδιος επισκέφθηκε το νησί μας και διαπίστωσε την ανυπαρξία υποδομών) το παρακάτω έγγραφο, με  Θέμα: 

Άμεση αποκατάσταση προκληθεισών ζημιών στο οδικό δίκτυο Δήμου Ικαρίας.


Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ

Τέλος στην εκτός σχεδίου δόμηση στα αγροτεμάχια µε κλίση πάνω από 35% βάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Τέλος στη δόµηση στα εκτός σχεδίου αγροτεµάχια µε κλίση πάνω από 35% σχεδιάζει να βάλει σε όλη τη χώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Μέχρι στιγµής, δεν έχει ξεκαθαριστεί από πότε θα ισχύσει το νέο µέτρο, αλλά εκτιμάται  ότι µπορεί να αρχίσει να εφαρµόζεται και ύστερα από έναν χρόνο. 

Σύµφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, ήδη εκπονείται σχέδιο, το οποίο βρίσκεται στη φάση της προµελέτης, όπου δίνεται ιδιαίτερο βάρος και στην προστασία των κορυφογραµµών. Κατά τις ίδιες πηγές, σχεδιάζεται να απαγορεύεται η δόµηση σε απόσταση µικρότερη από 50 µέτρα από τις κορυφογραµµές.

Το µέτρο σε πρώτη φάση θα ισχύσει σε 25 µικρά νησιά του Αιγαίου, όπως για παράδειγµα, η Κύθνος, η Σέριφος και η Αστυπάλαια, µε τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νοµοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα. Η εφαρμογή του µέτρου και στην υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται, όπως λένε στελέχη του ΥΠΕΚΑ, «για την προστασία του τοπίου».

Σύµφωνα µε πολεοδόµους, η προστασία του περιβάλλοντος επιτυγχάνεται καλύτερα µε τον εξορθολογισµό των όρων δόµησης, κάλυψης και εκµετάλλευσης. Όπως ισχυρίζονται, το νέο µέτρο αποσκοπεί περισσότερο στο να σταµατήσει το φαινόµενο που παρατηρείται σήµερα να µετατρέπονται τα υπόγεια σε ισόγεια και κατ’ επέκταση να γίνονται δοµήσιµοι χώροι.

Κατά τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας Νίκο Ζυγούρη, «δεν µπορεί ένας νόµος να είναι πανάκεια για όλη την Ελλάδα. Κάθε περιοχή έχει τις δικές της 'ιδιοµορφίες΄' και τη δική της αρχιτεκτονική. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να επιτρέπεται η δόµηση σε περιοχές µε έντονη κλίση και να απαγορεύεται το χτίσιµο µε κλίση πάνω από 35% σε περιοχές αδόµητες που επεκτείνονται πέρα από τον αστικό ιστό».

Έρχεται και Δημοτική Φορολογική Ενημερότητα ..

Θετικός στην καθιέρωση της Δημοτικής Φορολογικής Ενημερότητας που ζητούν οι δήμοι  να ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, εμφανίζεται με δήλωσή του στην aftodioikisi.gr ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Ο κ. Ραγκούσης τονίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν τα έσοδα των δήμων που είναι και ένα από τα βασικά ζητούμενα της πολιτικής της κυβέρνησης:

«Eίμαι θετικός στη θεσμοθέτηση της φορολογικής δημοτικής ενημερότητας. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ στην αύξηση των εσόδων των δήμων, ένας στόχος που αποτελεί βασική  επιδίωξη των πολιτικών μας, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου όχι μόνο στο σκέλος των εξόδων  αλλά και στο σκέλος είσπραξης των εσόδων», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

ΚΕΔΚΕ: Κρίσιμη για να γίνουν αποτελεσματικοί οι μηχανισμοί είσπραξης

Να σημειωθεί ότι με υπόμνημα που έχει στείλει στο υπουργείο Οικονομικών η ΚΕΔΚΕ η καθιέρωση της Δημοτικής Φορολογικής Ενημερότητας χαρακτηρίζεται «κρίσιμη παράμετρος στην εφαρμογή μέτρων κατοχύρωσης αποτελεσματικών μηχανισμών είσπραξης».

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται επίσης ότι η θεσμοθέτησή της είναι εφικτή στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», δεδομένου ότι «ο Ν. 3852/2010, επιβάλλει την παρακολούθηση της βεβαίωσης και είσπραξης των δημοτικών τοπικών εσόδων, αλλά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών για αυτό, δεδομένου ότι η διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης είναι μάλλον αλυσιτελής και ατελέσφορη, λόγω του μικρού ύψους των δημοτικών απαιτήσεων, του χρόνου που απαιτείται του ισχνού οικονομικού αποτελέσματος».

Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ η Δημοτική Φορολογική Ενημερότητα θα λειτουργεί ανάλογα με την φορολογική ενημερότητα που δίνεται από τις ΔΟΥ και θα ζητείται σε συναλλαγές όχι μόνο με τους δήμους αλλά γενικότερα με το Δημόσιο.

Θετικό και το υπουργείο Οικονομικών

Να σημειωθεί ότι το θέμα έχει συζητηθεί στις συναντήσεις των εκπροσώπων της ΚΕΔΚΕ με τους ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, οι οποίοι έχουν εκφραστεί θετικά για την ένταξή σχετικής ρύθμισης στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι υπόλοιπες προτάσεις της ΚΕΔΚΕ

Στο ίδιο υπόμνημα η ΚΕΔΚΕ ζητά επίσης:
- Να δοθεί η δυνατότητα συμψηφισμού των χρεών των δήμων με τρίτους,
- Να επανακαθοριστούν τα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων και κέντρων εστίασης και διασκέδασης από το 0,5% που τα μείωσε η κυβέρνηση της ΝΔ σε 2% και η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης τους να γίνεται μαζί με αυτή του ΦΠΑ.
- Να αποσαφηνιστούν και να αξιολογηθούν φόροι και τέλη με βάση τα πραγματικά τους χαρακτηριστικά. (για παράδειγμα «φόροι χαρακτηρίζονται ως τέλη (τέλος ακίνητης περιουσίας, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος εκδιδομένων λογαριασμών), ενώ κρατικές επιχορηγήσεις (φόρος ζύθου) καταχωρούνται ως φόροι», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΚΕΔΚΕ)
- Να αποκεντρωθεί το φορολογικό σύστημα (με τη μεταφορά για παράδειγμα των κτηματολογικών γραφείων στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ) και να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να έχουν λόγο στον καθορισμό της φορολογικής βάσης και στην επιλογή του φορολογικού συντελεστή.
- Να δημιουργηθούν κατάλληλα εισπρακτικά εργαλεία και μηχανισμοί στους δήμους για φόρους όπως ο ΦΑΠ
- Να αυξηθούν τα ποσοστά απόδοσης του ΦΑΠ, «ώστε να καλύπτεται η άσκηση των μεταφερθεισών αρμοδιοτήτων και μελλοντικά (με νέα αύξηση) να υποστηρίξουν περισσότερη αποκέντρωση».

Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

Κλείνουν τα παραθυράκια για την εκτός σχεδίου δόμηση


Μόνο όσοι έχουν οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές με εμβαδόν τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων είναι ασφαλείς ότι θα μπορούν να χτίσουν. Οι υπόλοιποι πρέπει να σπεύσουν στις πολεοδομίες και να εκδώσουν οικοδομική άδεια για να διασφαλίσουν το περιουσιακό τους στοιχείο.

Μετά την προωθούμενη κατάργηση των παρεκκλίσεων για τις προστατευόμενες ζώνες του δικτύου Natura, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να γενικεύσει το μέτρο σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας. Οι περίφημες παρεκκλίσεις, που επιτρέπουν την έκδοση οικοδομικής άδειας σε οικόπεδα κάτω από τα τέσσερα στρέμματα έχουν αρχίσει να καταργούνται από χρόνια, με ειδικά διατάγματα που ισχύουν σε νησιά (Πάτμος, Τήνος, Χίος, κ.λπ.). Για την υπόλοιπη χώρα το πρώτο βήμα έγινε ήδη με την εγκύκλιο που απέστειλε πριν από λίγες ημέρες η γενική γραμματέας του υπουργείου Μαρία Καλτσά προς όλες τις περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες, με την οποία ζητεί να κλείσουν τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν σήμερα τον εύκολο χαρακτηρισμό ενός μικρού γηπέδου ως οικοδομήσιμου κατά παρέκκλιση. Επισημαίνει ότι για την αναγνώριση ως «κυριοτέρων δημοτικών και κοινοτικών οδών» απαιτείται «εμπεριστατωμένη και ειδική αιτιολογία», με προσκόμιση στοιχείων και χαρακτηριστικών.

Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

Μαθητές στη Μυτιλήνη φτιάχνουν "πράσινο" ρομπότ !!

Το δικό τους ρομπότ φτιάχνουν μαθητές από τη Μυτιλήνη! Στον θαυμαστό κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής εισβάλλουν δυναμικά περίπου σαράντα παιδιά που φοιτούν στο 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης.
  
Οι νεαροί επιστήμονες, με τη βοήθεια των καθηγητών τους, της Φυσικής Γιώργου Κοντέλλη και της Πληροφορικής Ευριπίδη Χατζηπαρασκευά, ετοιμάζουν ένα ρομπότ που θα διαχωρίζει υλικά προς ανακύκλωση και θα διαγωνιστούν στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Αθήνα. Ηδη όμως κάποιοι μαθητές καταπλήσσουν με τις δημιουργίες τους, έχοντας φτιάξει ένα ρομπότ που μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να λύσει τον κύβο του Rubik!


Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο της επισκευής - εκσυγχρονισμού του Μουσείου Τεριάντ

 
Εντάχθηκε στις αρχές του μήνα στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό δυο εκατομμυρίων ευρώ, το πολυπόθητο έργο του Μουσείου Τεριάντ, το κέλυφος του οποίου το περασμένο φθινόπωρο χαρακτηρίστηκε ως «μνημείο» από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο χαρακτηρισμός αυτός έρχεται τελικά σήμερα να αποδειχθεί χρήσιμος. Το έργο είχε ενταχθεί στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και η σχετική πρόταση-μελέτη είχε υποβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Εγκρίθηκε τελικά πριν από λίγες ημέρες, εντασσόμενο στο ΕΣΠΑ με τον τίτλο «Επισκευή-εκσυγχρονισμός-διαρρύθμιση του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade και προσθήκη κατ’ επέκταση ισόγειου και υπόγειου χώρου». Με την ολοκλήρωση του έργου, το αποκατεστημένο μνημείο θα λειτουργεί πλέον τόσο ως μουσειακός χώρος έκθεσης των έργων της δωρεάς Τεριάντ, όσο και ως χώρος πραγματοποίησης επιλεγμένων περιοδικών εκθέσεων κι άλλων εκδηλώσεων.

Στον αέρα το έργο Μόρια - Λάρσος - Καλλονή ; - Επιστολή Θ. Βαλσαμίδη στον Περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή

Συνέχεια στο θέμα που ανέδειξε το «Ε» για τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στην υλοποίηση του τμήματος από παράκαμψη Μόριας έως Λάρσο, δίνει ο τέως αντινομάρχης και νυν περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Βαλσαμίδης με επιστολή του στον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή. Ο κ. Βαλσαμίδης θέτει για το έργο τέσσερα ερωτήματα, ζητώντας ενημέρωση, αλλά και την παρέμβαση του κ. Γιακαλή στο αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να ολοκληρωθεί το πολύ σημαντικό οδικό τμήμα της 36ης Εθνικής Οδού Μόρια - Λάρσος - Καλλονή.

Στις 16 Μαρτίου ο διαγωνισμός για την έρευνα του Γεωθερμικού Πεδίου στην Κεντρική & Νότια Χίο

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειες και Κλιματικής Αλλαγής, Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με το αρ. πρωτ. Δ9/Δ/Φ464/2041/276/31.01.2011 και Δ9/Δ/Φ464/2166/294/02.02.2011 μετά από σχετική του ανακοίνωση προς το Δήμο Χίου αποφασίζει: την μετάθεση της ημερομηνίας διενέργειας του δημόσιου διεθνούς ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στην περιοχή Κεντρικής και Νότιας Χίου, Νομού Χίου, ο οποίος προκηρύχτηκε με την υπ’ αριθ. Δ9/Δ/Φ 464/25165/4271/29.11.2010 απόφαση στις, στις 16.03.2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13.00 μ.μ (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειες και Κλιματικής Αλλαγής, Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μεσογείων 119, Αθήνα, Γραφείο 356, 3ος όροφος) μετά το πέρας της οποίας καμία προσφορά δεν γίνεται δεκτή.

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ Ο «ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ»… ΣΤΑ ΝΕΝΗΤΑ - Ζούγκλα 1,3 εκ. ευρώ ! !

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΟΥ ΑΒΕΒΑΙΟΟ Βοτανικός Κήπος στον Άγιο Τρύφωνα, στα Νένητα, ένα έργο για το οποίο δαπανήθηκαν 1.300.000 ευρώ παραμένει έρμαιος στην τύχη του μέχρι να ξεκαθαρίσει ποιος έχει την αρμοδιότητα διαχείρισής του.

Η εικόνα του σήμερα είναι παρόμοια με ζούγκλας, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» ο Πρόεδρος του Τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου, Σταμάτης Ταναΐνης.

Πηγή: Εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ

Νόμιμη έκρινε το ΣτΕ την ίδρυση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου - Η στελέχωση του το πρόβλημα ..


Νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την ίδρυση τεσσάρων νέων Εφετείων στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Χαλκίδα, στο Αγρίνιο και στη Μυτιλήνη.

Ωστόσο, στις γνωμοδοτήσεις (20-23/2011) του Συμβουλίου της Επικρατείας υπογραμμίζεται ότι ενόψει σχετικού εγγράφου του υπουργού Δικαιοσύνης με το οποίο αποκλείεται οποιαδήποτε αύξηση του αριθμού των δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων λόγω της ίδρυσης των τεσσάρων νέων Εφετείων, ανήκει τελικώς στην Πολιτεία «η κρίση αν είναι εφικτή η αποτελεσματική λειτουργία» των νέων Εφετείων με «ανακατανομή των ήδη συνισταμένων θέσεων προσωπικού στα υφιστάμενα δικαστήρια».

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατατέθηκαν τέσσερα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που προβλέπουν την ίδρυση των τεσσάρων νέων Εφετείων.

Αναλυτικότερα, με το πρώτο διάταγμα ιδρύεται Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο, στο οποίο θα υπάγονται οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου.

Εφετείο Ευβοίας ιδρύεται με το δεύτερο διάταγμα το οποίο θα έχει έδρα τη Χαλκίδα και θα υπαχθούν σε αυτό οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χαλκίδας και των Θηβών, οι οποίες αποσπώνται από αυτή του Εφετείου Αθηνών.

Ιδρύεται Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, με το τρίτο διάταγμα, το οποίο θα έχει έδρα το Αγρίνιο και θα υπαχθούν σ' αυτό οι περιφέρειες του Πρωτοδικείου Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδας, οι οποίες αποσπώνται από το Εφετείο Πατρών.

Με το τέταρτο και τελευταίο διάταγμα, ιδρύεται Εφετείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη, στο οποίο θα υπαχθούν οι περιφέρειες του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και Χίου, που αποσπώνται από το Εφετείο Αιγαίου. Παράλληλα, ορίζεται μεταβατική έδρα του Εφετείου Βορείου Αιγαίου και πολιτικού και ποινικού δικαστηρίου το Πρωτοδικείο Χίου για την εκδίκαση όλων των υποθέσεων αρμοδιότητας Τριμελούς Εφετείου, καθώς και των υποθέσεων του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Συνεδριάζει την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορ. Αιγαίου

Θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη 15 Φεβρουαρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά παρακάτω Θέματα στην Ημερήσια Διάταξη:

"Στο φως" ο θησαυρός της βιβλιοθήκης "Α. ΚΟΡΑΗΣ" στη Χίο


Ένα πολύτιμο έργο σημαντικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη «Α. Κοραής», έρχεται στο προσκήνιο μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες ανάδειξης του από το εφορευτικό συμβούλιο της Βιβλιοθήκης και με την ευγενική χορηγία της κας Εγκον - Ξυλά. Πρόκειται για την εγκυκλοπαίδεια της Αιγύπτου, «Description de l’Égypte» έργο 20 τόμων, που χάρισε ο Ναπολεόντας Βοναπάρτης στις αρχές του 1800, στον Αδαμάντιο Κοραή σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συμβολή του στη μετάφραση των κειμένων του Στράβωνα στη Γαλλική γλώσσα.

Εντός των επόμενων ημερών υπογράφεται από την ΕΤΑΛ το Leader ΑλιείαςΕντός των επόμενων ημερών αναμένεται η ΕΤΑΛ να υπογράψει με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την σύμβαση για την υλοποίηση του τοπικού προγράμματος Leader αλιείας στο πλαίσιο του μέτρου «Αειφόρος ανάπτυξη Αλιευτικών περιοχών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 ύψους 4.800.000 ευρώ.

Πίσω γι’ άλλη µια φορά έκανε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος στο νοµοσχέδιο για τη δόµηση στις περιοχές Natura

Πίσω γι’ άλλη µια φορά έκανε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη στο νοµοσχέδιο για τη δόµηση στις περιοχές Natura.

Τα... τύµπανα του πολέµου ήχησαν και πάλι στη Βουλή από τους βουλευτές τού ΠΑΣΟΚ, µε συνέπεια να αρχίσει νέα αντιπαράθεση για το νοµοσχέδιο και να εκδηλωθεί νέο αντάρτικο όταν η υπουργός Περιβάλλοντος κατά τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόµου για τη βιοποικιλότητα έφερερύθµιση σύµφωνα µε την οποία, για ναβγάλει κάποιος οικοδοµική άδεια ακόµη και στα 4 στρέµµατα για τις εκτός σχεδίου περιοχές πουπεριλαµβάνονται στο δίκτυο Natura 2000,θα πρέπει τα οικόπεδα να έχουν πρόσοψη σε πάνω από 45 µέτρα, βάθος πάνω από 50 µέτρα και να εφάπτονται σε εθνικό ή επαρχιακό δρόµο.

Η υπουργός παρουσίασε τη νέα αλλαγή ως «νοµοτεχνική βελτίωση» – δίνοντας τη δυνατότητα δόµησης όχι µε βάση το σύνολο του Προεδρικού ∆ιατάγµατος του ’85, αλλά µε βάση µία διάταξή του.

Οι βουλευτέςτου ΠΑΣΟΚ επεσήµαναν στην κ. Μπιρµπίλη ότι η νέα ρύθµιση που παρουσίασεδεν έχει καµία σχέση µε τα όσα ειπώθηκαν – και συµφωνήθηκαν – κατά την πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόµου, όπου αναφέρθηκε ότι µπορεί να χτίσει σε αυτές τις περιοχές όποιος έχει σήµερα 4 στρέµµατα. Την κατηγόρησαν ότι δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις πουείχαν διατυπωθεί τις προηγούµενες µέρες, τόσο στον Κοινοβουλευτικό Τοµέα Εργασίας όσο και στην αρµόδια Επιτροπή της Βουλής.

ςτις ενςτάςεις που κατέθεσαν τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης ∆ριβελέγκας, όσο και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Γιοµατζίδης, προέβαλαν ως επιχείρηµα ότι µε τη νέα ρύθµιση θα µπορεί να οικοδοµείται µόνο το 10% των σηµερινών οικοπέδων που έχουν έκταση 4στρεµµάτων.

«Κρίµα να στέλνουµε τον κόσµο τσάµπα και βερεσέ στους δικηγόρους.

∆έστε το κυρίαυπουργέ µέχρι να φέρετε το σχέδιο νόµου στην Ολοµέλεια για να µη δηµιουργηθεί τεράστιο πρόβληµα», τόνισε ο κ. ∆ριβελέγκας, ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης ζήτησε νέα επαναδιατύπωση της επίµαχηςδιάταξης που να ορίζει ότι επιτρέπεται για τα 4 στρέµµατα η δόµησηχωρίς περιορισµούς.

Την ίδια ώρα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη απείλησε να καταψηφίσει την επίµαχη διάταξη. «Για να πάρετε την έγκρισή µας θα πρέπει να µας πείσετε. Από πού εκπορεύεται η δική σας βεβαιότητα για τις ρυθµίσεις και να διεκδικείτε το αλάθητο;», τόνισε χαρακτηριστικά. Αντιδράσεις εξέφρασαν και οι βουλευτές Κώστας Καρτάλης και Κατερίνα Φαρµάκη.

Από την πλευρά της, η υπουργός Περιβάλλοντος σε µια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις υποστήριξε ότι θα φέρει όλες τις ενστάσεις των βουλευτών (τόσοτου ΠΑΣΟΚ όσο και των άλλων κοµµάτων) όταν θα γίνει η συζήτηση στην Ολοµέλεια της Βουλής όπου και επιφυλάχτηκε να απαντήσει.∆ήλωσε ωστόσο ότι κατανοεί τις αντιδράσεις τους.

Στο µεταξύ, στιςαλλαγές που παρουσίασε χθεςη υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρεται ότιγια την έκδοση οικοδοµικής άδειας σε οικόπεδα εκτός σχεδίου ή οικισµού, τα οποία βρίσκονται σε ζώνη 300 µέτρων εκατέρωθεν των ορίων Natura, θα εξετάζεται ύστερα από αυτοψία η ακριβής θέση του οικοπέδου.

Επίσης,η δηµιουργία Περιοχών Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) απαγορεύεται στις περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

Δημοπρατείται στις 15 Μαρτίου το έργο «Έργα αποχέτευσης Δ. Ευεργετούλα Ν. Λέσβου & κατασκευή Δικτύων»Η Εγνατία Οδός στα πλαίσια της λειτουργίας της δημοσίευσε την προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο «Έργα αποχέτευσης Δήμου Ευεργετούλα Νομού Λέσβου και κατασκευή Δικτύων».

Το έργο καλύπτει το σύνολο του Δήμου και η Εγνατία Οδός ΑΕ είναι ο φορέας υλοποίησης. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή συστημάτων συλλογής και μεταφοράς λυμάτων έως τις θέσεις των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, όμβριων όπου το υφιστάμενο παλιό δίκτυο είναι παντοροϊκό και καταστρέφεται, καθώς και η αποκατάσταση ων εσωτερικών δικτύων ύδρευσης των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Ευεργετούλα στη Λέσβο.

Για το έργο προβλέπεται η κατασκευή αγωγών ακαθάρτων συνολικού μήκους 6.000 μέτρων και αγωγοί ελεύθερης ροής συνολικού μήκους 21.000 μέτρων περίπου. Όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές θα κατασκευαστούν δύο αντλιοστάσια Λυμάτων πλήρως εξοπλισμένα και αγωγοί ύδρευσης συνολικού μήκους 18.000 μέτρων περίπου.

Επίσης το έργο περιλαμβάνει και δύο αντλιοστάσια υδροδότησης πλήρως εξοπλισμένα ενώ θα γίνουν και έργα αποκατάστασης των οδοστρωμάτων, οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες. Στο συνολικό ποσό περιλαμβάνονται και εργασίες χωματουργικές, τεχνικά έργα, οικοδομικά και ασφαλτικά.

Το ποσό της σύμβασης είναι 9.784.483 ευρώ και η διάρκεια της σύμβασης είναι 24 μήνες (2 χρόνια). Η ημέρα λήξης του διαγωνισμού είναι η 15η Μαρτίου 2011 και η διαδικασία του διαγωνισμού είναι ανοικτή.

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Ψήφισμα 5 επιμελητηριακών φορέων για την ίδρυση Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας στο Βόρειο Αιγαίο

Ψήφισμα των πέντε αρμοδιότερων επιμελητηριακών φορέων του τόπου, δηλαδή, του Επιμελητηρίου Λέσβου, του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ, του Οικονομικού ΕΕ και της ΕΕΧ, απευθύνεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κοινοποιείται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, με αίτημα την ίδρυση ερευνητικού ιδρύματος στο Βόρειο Αιγαίο με τη μορφή ινστιτούτου που θα λειτουργήσει ως ουσιαστικός τοπικός ανατυξιακός παράγων.
Το ψήφισμα αυτό, πριν αποσταλεί στους αποδέκτες του, τέθηκε υπόψη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαιου και του Δήμου Λέσβου προκειμένου να υιοθετηθεί και από την Αυτοδιοίκηση, ενημερώνει το σχετικό δελτίο τύπου που έχει αναλάβει να αποστείλει το παράρτημα της Ενωσης Ελληνων Χημικών.

 

Το ψήφισμα έχει ως εξής:
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΚΟΙΝ.:ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ  

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 27-01-2011

Oι εκπρόσωποι των φορέων που υπογράφουμε το κείμενο που ακολουθεί, έχοντας υπόψη
το Ν/Σ που εκπόνησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το οποίο ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Αγροτικής Έρευνας, Εκπαίδευσης και Ποιότητας – ΔΗΜΗΤΡΑ ή «ΕΘ.Ο.ΑΓ.Ε.Π. -ΔΗΜΗΤΡΑ»,το ότι στον υπό θέσπιση Οργανισμό θα εντάσσονται 14 ερευνητικά θεματικά ινστιτούτα, εκ των οποίων 12 θα εδρεύουν στην ηπειρωτική χώρα και 2 στην Κρήτη, τα οποία πλέον θα αποτελούν αποκλειστικά τον εθνικό ερευνητικό άξονα στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης,

Συμφωνήσαμε στα εξής :

- ότι ο τομέας της αγροτικής ανάπτυξης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εμφανίζει αξιόλογη αναπτυξιακή δυναμική, που καταγράφεται τόσο με τα ιστορικά στοιχεία που την αφορούν, όσο και με το πλήθος των Π.Ο.Π. προϊόντων που παράγονται σ’ αυτά, σε αντίθεση  με τους άλλους δύο τυπικούς τομείς της οικονομίας, από τους οποίους ο μεν τομέας του τουρισμού παρουσιάζει μετριότατη αναπτυξιακή δυναμική, ο δε της βιομηχανικής παραγωγής είναι εξαιρετικά περιορισμένος, λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα των οικοσυστημάτων των νησιών και επομένως η αγροτική ανάπτυξη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου χρήζει σοβαρής ενθάρρυνσης από την Πολιτεία,

- ότι παράμετροι, όπως το κλίμα που επικρατεί στη νησιωτική περιοχή μας, οι ποικιλίες που καλλιεργούνται εδώ, οι εφαρμοζόμενες πρακτικές, τα εδάφη κ.λπ., διαμορφώνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στα αγροτικά προϊόντα και τα προσδίδουν ιδιαίτερες ιδιότητες, οι οποίες όμως δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς και επομένως υποκρυπτόμενες σ’ αυτά διατροφικές αξίες διαφεύγουν, με ό,τι αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα, αυτονόητα, τούτο συνεπάγεται,

- ότι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν υφίσταται ερευνητικό ίδρυμα του τομέα της αγροτικής παραγωγής, που παράλληλα να παρέχει και επιστημονική υποστήριξη στους ασχολούμενους με την παραγωγή, επεξεργασία και διακίνησή της. Έτσι, αναφερόμενοι στο ελαιόλαδο, ως παράδειγμα, 10.000 – 30.000 τόνοι παράγονται μόνο στη Λέσβο ετησίως με μεθοδολογία βασισμένη αποκλειστικά στις πρακτικές γνώσεις των ασχολουμένων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συνιστά κλάσμα μικρότερο του 40% της ετήσιας παραγωγής, όταν στις περισσότερες άλλες ελαιοπαραγωγές περιοχές το αντίστοιχο κλάσμα είναι 80%.

Λάβαμε, επίσης, υπόψη ότι στο Κάτω Τρίτος της Λέσβου υφίσταται κτίριο του πάλαι ποτέ δυναμικά λειτουργούντος Σταθμού Γεωργικής Έρευνας, που σήμερα φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του τον ιδιαίτερα σύγχρονο εξοπλισμό από ακριβά αναλυτικά όργανα, αξίας άνω των 500.000 €, του προσφάτως ιδρυθέντος και επίσης μη λειτουργούντος Εργαστηρίου Ελαιολάδου.

Για τους ως άνω λόγους και άλλους που σχετίζονται με την απόλυτη ανάγκη της ανάπτυξης της φτωχότερης περιφέρειας της Ε.Ε., εκτιμούμε ότι η λειτουργία περιφερειακού ινστιτούτου ερευνητικού στο Βόρειο Αιγαίο, με αντικείμενο ελαιόλαδο, οίνους, μαστίχα και ενδεχομένως γαλακτοκομικά είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των νησιών της περιφέρειας Β. Αιγαίου και ότι ένα τέτοιου κύρους ίδρυμα θα μπορούσε, ακριβώς και λόγω της γεωγραφικής θέσης του, να εξασφαλίζει σημαντικούς οικονομικούς πόρους, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από ενδιαφερόμενες  επιχειρήσεις, μέσω της υλοποίησης ερευνητικών προγραμμάτων, επιτυγχάνοντας μερική οικονομική αυτοτέλεια. 

Εκτιμούμε ότι οι βασικές υποδομές (κτίριο και εν μέρει εξοπλισμός) για την λειτουργία ινστιτούτου υφίστανται στο κτίριο του Κάτω Τρίτους και πρέπει να αξιοποιηθούν,

Ζητούμε την ίδρυση Περιφερειακού Ερευνητικού Ινστιτούτου Βορείου Αιγαίου με έδρα το Κάτω Τρίτος της Λέσβου και με αντικείμενο ελαιόλαδο, οίνους, μαστίχα και ενδεχομένως γαλακτοκομικά, ενταγμένο στον υπό ίδρυση νέο Οργανισμό ΕΘ.Ο.ΑΓ.Ε.Π. -ΔΗΜΗΤΡΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ως το 15ο Ινστιτούτο της δύναμής του.

Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή για την τύχη της υφιστάμενης υποδομής στο Κάτω Τρίτος, που λειτουργεί φυγόκεντρα της ζητουμένης, είτε προβλέπει διοικητική ένταξη, μερική ή ολική, σε άλλους φορείς, μπορεί ενδεχομένως να επιτρέψει τη διατήρηση της «υπηρεσίας» του Κάτω Τρίτους, π.χ. ως τμήμα σχολής, αλλά δεν θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες του τόπου για ερευνητικό έργο και θα οδηγηθεί σε εκφυλισμό λόγω των ιδιαιτεροτήτων της, ως ερευνητική μονάδα, και των λειτουργικών της απαιτήσεων.

Για την Ένωση Ελλήνων Χημικών/ Π.Τ.Β - Ο Πρόεδρος Ηλ. Πολυχνιάτης
Για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Π.Τ. ΒΑ - Ο Πρόεδρος Παν. Πιττός
Για το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ Τμήμα Αιγαίου - Ο Πρόεδρος Π. Μπαρούτης
Για το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ Τμήμα Αιγαίου - Ο Πρόεδρος Γ. Τσακίρης
Για το Επιμελητήριο Λέσβου - Ο Πρόεδρος Γεώργ. Ορφανός

Ερώτηση στη Βουλή για την μεταφορά της ΔΥΠΕ στη Περιφέρεια

Ερώτηση, σχετικά με την περιφερειακή διοικητική συγκρότηση των υγειονομικών υπηρεσιών κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ, Κωστής Μουσουρούλης και, Αθανάσιος Γιαννόπουλος. Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν την έλλειψη συγκροτημένης περιφερειακής πολιτικής για την υγεία και την πρόνοια και τις αντιφάσεις της Κυβερνητικής πολιτικής, καθώς με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» προβλέπεται η μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών στις αιρετές Περιφέρειες εντός των επομένων δεκαεπτά μηνών και ταυτόχρονα στο Σχέδιο Νόμου για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας» περιέχονται διατάξεις που αφορούν στη σημερινή διοικητική διάρθρωση.

Επίσης, τονίζουν ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ορθή διοικητική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας είναι η μεταφορά πόρων, καθώς και ο σχεδιασμός βάσει κριτηρίων που λαμβάνουν υπόψη τους τις συνθήκες της κάθε περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας για το σχεδιασμό στον οποίο έχουν προβεί για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3852/10 Τέλος, οι δύο τομεάρχες ζητούν στο πλαίσιο της ουσιαστικής πολιτικής αποκέντρωσης να καταστεί η Χίος έδρα της Υγειονομικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Πηγή: ΕΡΑ Ρ/Σ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

Θάβονται βιβλία - θησαυροί της Βιβλιοθήκης "Κοραή" στη Χίο


Αναξιοποίητος και ανοχύρωτος απέναντι στη φθορά του χρόνου κινδυνεύει να μείνει ο πολιτιστικός πλούτος της βιβλιοθήκης «Κοραής» στη Χίο. Μία από τις παλαιότερες και πιο σημαντικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα εκπέμπει πλέον σήμα κινδύνου: Το πολύτιμο υλικό της δεν είναι εφικτό να αναδειχθεί λόγω του κτιριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα παλαιά βιβλία να βρίσκονται καταχωνιασμένα σε κούτες και όχι σε προθήκες όπως τους αρμόζει. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Σύλλογο Φίλων της Βιβλιοθήκης, η έλλειψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού εμποδίζει τη συνεχή λειτουργία του εργαστηρίου συντήρησης.

Η Βιβλιοθήκη «Κοραής» δεν φέρει τυχαία το όνομα του Διδασκάλου του Γένους. Επηρεασμένος από τις ιδέες του Διαφωτισμού ο Αδαμάντιος Κοραής έθετε ως κύριο μέλημά του την πνευματική αναγέννηση, την οποία και θεωρούσε απαραίτητη προϋπόθεση για ελευθερία και ανεξαρτησία. Κάπως έτσι, το 1792 δώρισε αρκετά βιβλία του τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως «μαγιά» για να ιδρυθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του μια βιβλιοθήκη που απέκτησε και το όνομά του. Η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε -με τη συμβολή λόγιων Ελλήνων του εξωτερικού και με νέους τίτλους- με αποτέλεσμα το 1822, πριν από την καταστροφή της Χίου, να είναι η σπουδαιότερη βιβλιοθήκη στην Ανατολή. Μετά τον θάνατο του Κοραή στο ίδρυμα μεταφέρθηκαν όλα τα προσωπικά του βιβλία όπως ο ίδιος επιθυμούσε.

Σήμερα, 219 χρόνια μετά το ξεκίνημά της, η Βιβλιοθήκη «Κοραής» είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και περιλαμβάνει περισσότερους από 130.000 τόμους.

Σπάνια χειρόγραφα, χάρτες, γκραβούρες, μία δωρεά του Ναπολέοντα, παλαιές εκδόσεις, εφημερίδες, περιοδικά, μετάλλια, νομίσματα, συλλογή κοχυλιών της Μεσογείου, πίνακες αλλά και λαογραφικά είδη -όπως κεντήματα, υφαντά, φορεσιές και ξυλόγλυπτα- περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις συλλογές της Βιβλιοθήκης.

Παρ’ όλα αυτά οι δυνατότητες που παρέχει ένα τόσο αξιόλογο υλικό δεν αξιοποιούνται στο έπακρο. Ενδεικτική είναι η τύχη της δωρεάς που πρόσφεραν ο Μικές και η Γιόνα Παϊδούση στο Ιδρυμα.

Δωρεά στα αζήτητα

Πολλοί σπάνιοι κώδικες και αρχαία γιατροσόφια, μοναδικά στο είδος τους και σε άριστη κατάσταση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στη συλλογή αυτή, η οποία παραχωρήθηκε εξ ολοκλήρου στη βιβλιοθήκη «Κοραή» το 2003. Οπως εξηγεί ο ιατρός κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, γραμματέας του Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης «Κοραής», πρόκειται για τη σημαντικότερη δωρεά που καρπώθηκε η βιβλιοθήκη μετά από αυτή του Αδαμάντιου Κοραή. Παρ’ όλα αυτά, οκτώ χρόνια μετά, η σπάνια συλλογή του Χιώτη αιματολόγου Μικέ Παϊδούση εξακολουθεί να μην έχει τακτοποιηθεί. Περίπου 20.000 χειρόγραφα και έντυπα, πλήθος τεχνουργημάτων, γλυπτών, χαρακτικών, πινάκων από σπουδαίους ζωγράφους και βυζαντινές εικόνες βρίσκονται ακόμη μέσα σε κούτες.

Οπως εξηγεί ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος έχει συγγράψει και σχετικό βιβλίο με τίτλο «ιπποκρατικές εκδόσεις στη Βιβλιοθήκη Χίου ''Κοραής''», οι περιορισμένοι πόροι που προέρχονται από το υπουργείο Παιδείας δεν επαρκούν.

Εκκληση για τη βιβλιοθήκη κάνει και ο Δημήτρης Π. Δημητρακόπουλος, ο επί σειρά ετών διευθυντής της Βιβλιοθήκης, υπερτονίζοντας μεταξύ άλλων την έλξη που ασκεί η βιβλιοθήκη σε επισκέπτες της Χίου.

«Εχουμε χρέος να παραδώσουμε στις νέες γενιές μια βιβλιοθήκη που προετοιμάζει τα άτομα για την κοινωνία των πολιτών», υποστηρίζει. «Ιδιαίτερα σήμερα, αφού, δυστυχώς, η εποχή μάς εξωθεί και μας προτρέπει να ενταχθούμε σε μια κοινωνία των πελατών...».

Αντίτυπο
«Περί Ιατρικής» από το 1493

Στα βάθη του Μεσαίωνα και συγκεκριμένα στο έτος 1493 ανάγεται χρονικά το παλαιότερο βιβλίο που περιλαμβάνει στη συλλογή της η βιβλιοθήκη «Κοραής». Πρόκειται για το «Περί Ιατρικής», το οποίο εκδόθηκε στη Βενετία και συντάχθηκε από τον Λατίνο συγγραφέα και μελετητή Αύλο Κορνήλιο Κέλσο (25 π.Χ. - 50 μ.Χ.). Το αντίτυπο έχει στο εξώφυλλο χειρόγραφη καταγραφή του τίτλου με τη λέξη Celsi διορθωμένη, βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση και είναι δεμένο μεταγενέστερα με καφέ χαρτόνι, πιθανά από εμπορικό κατάστιχο κίνησης εμπορευμάτων. Στην εσωτερική σελίδα είναι καταγεγραμμένη στα Γαλλικά η ημερομηνία 3 Οκτωβρίου 1752, ενώ περιλαμβάνει χειρόγραφες παρασελίδιες υποσημειώσεις που αποδίδονται στον κάτοχο του βιβλίου, Αδαμάντιο Κοραή.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Με το γιοφύρι της Άρτας μοιάζει η ΝΔ Ικαρία, νέες καταστροφές ..


Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν και πάλι εχθές (κυρίως το βράδυ) στην Ικαρία. Η δυνατή νεροποντή που ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα θέριεψε ξανά τα μπαζωμένα ρέματα και αποτελείωσε ήδη κατεστραμμένες οδικές και μη υποδομές. Μικρές και μεγάλες κατολισθήσεις έκοψαν δρόμους και διέκοψαν την επικοινωνία χωριών της δυτικής Ικαρίας, ενώ οι χείμαρροι που με ορμή ξεχύθηκαν παντού κράτησαν για μια ακόμη φορά ξάγρυπνους τους κατοίκους. Το κεντρικό ρέμα του Καρκιναγρίου ξεχείλισε πάλι, ενώ οι Αλυκές δέχθηκαν επίσης μεγάλες ποσότητες νερού από το μέχρι και σήμερα μπαζωμένο ρυάκι, όπως και τα περάσματα στην ανατολική πλευρά του χωριού.

Όλα δείχνουν ότι η ζωή των κατοίκων θα αργήσει να έρθει και πάλι στους κανονικούς της ρυθμούς ..


Η επόμενη μέρα της καταστροφής, η επόμενη μέρα της θεομηνίας, η επόμενη μέρα του χαλασμού… Επόμενες μέρες που όμως μένουν κολλημένες στη λάσπη χαραμίζοντας παράλληλα ζωές ανθρώπων, σε ένα νησί που έχει ήδη κλείσει 100 ημέρες μετά την καταστροφική βροχόπτωση της 18ης Οκτωβρίου 2010.

Πηγή: ikariamag


Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

«Προς ψαλίδισμα» οι άγονες γραμμές ! ! !


Σε γόρδιο δεσμό έχουν εξελιχθεί οι άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές του Αιγαίου για το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, καθώς καλείται να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Οι νησιώτες, δικαίως, ζητούν πυκνότερα δρομολόγια και με ταχύτερα και νεώτερα πλοία. Στην αντίπερα όχθη, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες υποστηρίζουν ότι τα μισθώματα που τους προσφέρει το κράτος δεν καλύπτουν ούτε το κόστος του πετρελαίου που χρησιμοποιούν τα πλοία στα δρομολόγια της άγονης γραμμής. Προκειμένου, λοιπόν, να μειώσουν το κόστος, μειώνουν τις ταχύτητες των πλοίων στα όρια που προβλέπουν οι συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Το κράτος, από την πλευρά του, από τη μια αντιλαμβάνεται το σάλο που θα ξεσπάσει αν αφήσει τις άγονες γραμμές χωρίς συνδέσεις, αλλά κι από την άλλη δε διανοείται να παραβεί τους κανόνες που έχει θέσει το Δ.Ν.Τ. για μείωση των κρατικών δαπανών. Ταυτόχρονα, το Ελληνικό Δημόσιο «ανακαλύπτει» πως στις άγονες γίνονται διαφόρων τύπων παιχνίδια, διότι υπήρχαν άγονες γραμμές που στην ουσία τους μόνους που εξυπηρετούσαν ήταν οι εφοπλιστές. Σε άλλες περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν γραμμές που εξυπηρετούν ορισμένους τοπικούς παράγοντες κι όχι πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

Για παράδειγμα, στελέχη του Υπουργείου θέτουν το ρητορικό, θα λέγαμε, ερώτημα γιατί το πλοίο της γραμμής σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να προσεγγίσει δύο λιμάνια στο ίδιο νησί ή δύο λιμάνια στον ίδιο νομό.

Ανέθεσαν… μελέτη!


Το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων έχει αναθέσει μελέτη για το ζήτημα αυτό, αλλά καλά πληροφορημένες ναυτιλιακές πηγές αναφέρουν πως στόχος του Υπουργείου είναι να δρομολογήσει τις παρακάτω λύσεις:
- Μείωση των δρομολογίων σε ορισμένες άγονες γραμμές.
- Η ανάδειξη γραμμών κορμού που θα συνδέουν τα μεγάλα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους.
- Η κατάργηση των άγονων γραμμών που εξυπηρετούν τα μικρά νησιά και η εξυπηρέτησή τους από τοπικά δρομολόγια που θα έχουν ανταποκρίσεις στις γραμμές-κορμούς.

Η μελέτη που εκπονείται αναμένεται να δείξει σε ποιες γραμμές μπορούν να εφαρμοστούν τα παραπάνω μέτρα.

Σε ό,τι αφορά στα νησιά του Νομού μας, η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάργηση των άγονων γραμμών που έχουν ως λιμάνι προορισμού το Σίγρι. Επίσης πιθανότατα θα σταματήσουν οι προσεγγίσεις των πλοίων στο λιμάνι του Άι-Στράτη και οι κάτοικοί του θα είναι υποχρεωμένοι σε όλες τις περιπτώσεις να κατευθύνονται πρώτα στη Λήμνο και στη συνέχεια, με τοπικό δρομολόγιο, από τη Μύρινα στον Άι-Στράτη.

Ακόμη, όμως, και οι μεγάλες άγονες γραμμές που ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα και κατευθύνονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα μπορούσαν να τροποποιηθούν αν δεν υπάρχουν 12ετείς συμβάσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, η πιθανότερη επιλογή είναι η μείωση των εκτελούμενων δρομολογίων ή η εξαίρεση των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου από την περίοδο επιδότηση της γραμμής.

Η κατάργηση των άγονων γραμμών που προσεγγίζουν το λιμάνι του Σιγρίου ή η εξαίρεση του λιμανιού από τους προορισμούς του πλοίου, θα μειώσει το κόστος της γραμμής, όμως θα αποτελέσει πολύ μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό της δυτικής Λέσβου. Οι τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής είχαν δει αισθητή αύξηση του τζίρου τους το καλοκαίρι τού 2009 χάρη στις προσεγγίσεις των πλοίων «Διαγόρας» και «Ταξιάρχης».

Η μείωση των εκτελούμενων δρομολογίων, απ’ την άλλη, σε συνδυασμό με μια μικρή αύξηση του μισθώματος ανά δρομολόγιο, θα λειτουργούσε προς όφελος τόσο του κράτους, όσο και των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Από τη μια οι εταιρείες θα εισπράττουν μεγαλύτερη αποζημίωση ανά δρομολόγιο, με αποτέλεσμα να μην «μπαίνουν μέσα», από την άλλη το κράτος θα μειώσει τις συνολικές δαπάνες του για τις άγονες γραμμές.

Καίει την ακτοπλοΐα το πετρέλαιο

Οι παραπάνω επιλογές φαίνεται ότι ικανοποιούν τους ακτοπλόους, που θεωρούν πως το υψηλό κόστος του πετρελαίου είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Πρόσφατα ο γενικός εντεταλμένος τής ΝΕΛ, Ιωάννης Αβραντίνης, μας έλεγε πως το κόστος των καυσίμων αποτελεί το 55% του λειτουργικού κόστους των πλοίων. Το λειτουργικό κόστος των πλοίων αυξάνεται από τα υψηλά επιτόκια με τα οποία βαρύνονται οι εταιρείες, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνει με καθυστέρηση περίπου οκτώ μηνών τις οφειλές του για τις άγονες γραμμές. Αντίθετα, μικρή είναι η συμβολή του εργατικού κόστους στο συνολικό λειτουργικό κόστος.

Ο κ. Αβραντίνης υποστηρίζει πως, αν υπολογιστεί το κόστος των καυσίμων, το κόστος δανεισμού και οι κρατήσεις υπέρ τρίτων που βαρύνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αποδεικνύεται ότι οι άγονες γραμμές είναι ζημιογόνες.

Κινητικότητα στο Υπουργείο

Στην περίπτωση που δεν αλλάξει άμεσα κάτι στις άγονες γραμμές, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν δείξει ότι δεν είναι διατεθειμένες να πάρουν μέρος στους διαγωνισμούς. Θυμίζουμε ότι την 1η Νοεμβρίου τού 2010 θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε εφαρμογή νέες συμβάσεις μεταξύ Δημοσίου και ακτοπλόων, ωστόσο η έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά των εταιρειών ανάγκασε την κυβέρνηση να δώσει τετράμηνη παράταση στις παλαιές συμβάσεις. Η παράταση λήγει στο τέλος του μήνα και γι’ αυτό το Υπουργείο «καίγεται» να βρει λύση στο ζήτημα.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ