Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Οπισθοχώρηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές Natura

Για τέταρτη φορά άλλαξε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη την επίµαχη διάταξη για τη δόµηση στις εκτός σχεδίου περιοχές Natura, ικανοποιώντας τις απόψεις 15-20κυβερνητικών βουλευτών που απειλούσαν να καταψηφίσουν στηνονοµαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΛΑΟΣ. Ετσι, η αρµόδια υπουργός,µολονότι προχθές έδειχνε αµετακίνητη στη θέση της, τελικά ενέδωσε στις πιέσεις που άσκησαν όχι µόνο οι διαφωνούντες κυβερνητικοί βουλευτές αλλά καιο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

Σύµφωνα µε τη νέα ρύθµιση που περιλαµβάνεται στο σχέδιο νόµου για τη βιοποικιλότητα, το οποίο υπερψηφί στηκεκατά πλειοψηφίαχθες από τη Βουλή, θεωρούνται άρτια και οικοδοµήσιµα µέχρι την ψήφιση του νόµου και µπορούν να χτιστούν µε τις ισχύουσες πολεοδοµικές διατάξεις όσα οικόπεδα είναι τέσσερα στρέµµατα και βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές Natura.


 


∆ηλαδή η κ. Μπριρµπίλη απέσυρε την τελευταία στιγµή την απαίτησή της τα οικόπεδα αυτά να έχουν µεταγραφεί νόµιµα µέχρι την 1η Μαρτίου 2011 καθώςκαι την εγγραφή τους στα τοπικά υποθηκοφυλακεία, όπως προέβλεπε η προχθεσινή διατύπωση του επίµαχου άρθρου.

Είχε προηγηθεί κύµα αντιδράσεων από ορισµένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το προηγούµενο 24ωρο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόµου στην Ολοµέλεια της Βουλής. Ο Γιάννης ∆ριβελέγκαςέκανε έκκληση λέγοντας ότι «δεν έχουµε πείσµατα ούτε έµµονες ιδέες ο καθένας από εµάς», ενώ απευθυνόµενος προς την παριστάµενη υπουργό πρόσθεσε:«Εχετε καταγραφεί για τη χώρα ως σύµβολοτου περιβάλλοντος. Είναι κρίµανα χαθεί η εικόνα µε ήσσονες ρυθµίσεις…».

Σε ανάλογους τόνουςο ∆ηµήτρης Βαρβαρίγος προειδοποίησε ότι, εάν δεν γίνουν οι αλλαγές, χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων τεσσάρων στρεµµάτων σε τέτοιες περιοχές θα προσφύγουν στα δικαστήρια, ο Γιάννης Βούρος εξέφρασε σοβαρέςεπιφυλάξεις, η Κατερίνα Μπατζελή υποστήριξε ότι η εφαρµογή της προηγούµενης διάταξης οδηγεί σε σοβαρά οικιστικά προβλήµατα.

Ιδιαίτερα επικριτικός ο Σπύρος Μοσχόπουλος, µεταφέροντας την παρατήρηση συντοπίτη του από την Κεφαλονιά, ο οποίος του είπε «εάν οι µελετητές εκτός από τον χρυσογέρακα δεν είδαν καιτους ανθρώπους», ενώ ηΤόνια Αντωνίου συµπλήρωσε ότι«το κράτοςπρέπει να σέβεται τουςπολίτες και εµείς τους τιµωρούµε µε µιαοριζόντια ρύθµιση».

Πάντως η υπουργός αποδέχθηκε και την πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλη απαγορεύοντας τη δηµιουργία Περιοχών Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης - ΠΟΤΑ (σ.σ.: τουριστικές µονάδες, ξενοδοχεία κ.λπ.) σε εθνικούς δρυµούς και εθνικά πάρκα. Επίσης και την εισήγηση άλλων κυβερνητικών βουλευτών που ζητούσαν να µπορεί κάποιος να χτίσει, µετά την ψήφιση του νόµου, σε έκταση δέκα στρεµµάτων σε εκτόςσχεδίου περιοχές Natura, αρκεί η έκτασηνα έχει πρόσοψη 45 µέτρων σεεθνικές, δηµοτικέςκαι άλλες δηµόσιες οδούς ή 25 µέτρων σε κοινόχρηστους δρόµους.

Ανάλογα δεκτή έκανε ο αναπληρωτής υπουργόςΠεριβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης σχετικήτροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιάννη ∆ριβελέγκα, ΝίκουΖωίδη και Αικατερίνης Περλεπέ - Σηφουνάκη, συµφωνώντας να παραταθεί κατά τέσσερις µήνες, δηλαδή µέχρι 30 Οκτωβρίου 2011, η καταβολή της πρώτης δόσης του ειδικού προστίµου για την τακτοποίησητων ηµιυπαίθριων χώρων γιατις αιτήσεις που θα κατατεθούν από 1 Μαρτίου 2011 έως 30 Ιουνίου 2011.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος πάντως, παράτην παρέµβαση του τέως προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαµάνη,ο οποίος πρότεινε να επανεξετάσει το θέµα,επέµεινε να διατηρήσει τον περιορισµό της κλίσης του εδάφους στο 35% και τουύψους από την επιφάνεια του δρόµου στα 4,5 µέτρα προκειµένου να θεωρείται οικοδοµήσιµο ένα οικόπεδο στα νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο , µέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν διαβουλεύσεις στογραφείο τηςγραµµατείας του Πρωθυπουργού, µε στόχο να γίνουναλλαγές και σε αυτή την τροπολογία.

Πηγή: http://www.tanea.gr