Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΧΙΟΣ: Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο "ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΕΛΙΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΝΕΑΣ ΜΟΝΗΣ ΧΙΟΥ"


Εντάχθηκε στο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» το έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΕΛΙΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΝΕΑΣ ΜΟΝΗΣ ΧΙΟΥ» συνολικού Π/Υ 393.090 ευρώ με απόφαση της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού.


Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν με την πράξη αυτή αφορούν στη διατήρηση, ανάδειξη και προβολή του μνημειακού πλούτου που περιλαμβάνεται στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, του μοναδικού σωζόμενου, σε όλη του σχεδόν την έκταση, βυζαντινού οικισμού. Οι προγραμματιζόμενες εργασίες, αναστηλωτικές και στερεωτικές, αφορούν σε κτίρια κοσμικής αρχιτεκτονικής (το παλάτι αλλά και επιλεγμένα οικιστικά συγκροτήματα), εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής (Μονή Περιβλέπτου) τειχών και δρόμων. Επίσης, προβλέπονται εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο των ως άνω κτιρίων με αποχωματώσεις και διαμορφώσεις, προσβάσεις. Ακόμη, πραγματοποιούνται έργα υποδομής στον οικισμό. Οι εργασίες αυτές αποβλέπουν στη διατήρηση και προβολή των μνημείων του οικισμού, καθώς και στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικιστικού μνημειακού συνόλου, παρουσίασης και μελέτης του μεσαιωνικού πολιτισμού της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στον ήδη ολοκληρωμένο οικοδομικό οργανισμό στο παλάτι θα αναδείξει τη συνθετική συγκρότηση του κτιρίου στο σύνολό της ως μεγάλου δημιουργήματος του βυζαντινού πολιτισμού, αλλά και στις επιμέρους μορφές του και ακόμη, θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός μεγάλου μουσείου βυζαντινού πολιτισμού της Πελοποννήσου με διεθνή προβολή. Σε ό,τι αφορά τα οικιστικά συγκροτήματα με τις εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης θα διατηρηθούν μοναδικά μνημεία αυτού του είδους, θα δημιουργηθούν ενότητες μουσειακές αναγνώσιμες και επισκέψιμες από το κοινό και συγχρόνως εξυπηρέτησης των αναγκών λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου. Τα έργα υποδομής στοχεύουν στη διατήρηση του φυσικού αναγλύφου και στην εξασφάλιση εξυπηρέτησης των επισκεπτών σε κτίρια και στο σύνολο του οικισμού.

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού