Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

«Πράσινο φως» για έργα 2 ετών στο Μουσείο Τεριάντ στη Μυτιλήνη

Μέχρι το Φεβρουάριο του 2013 θα διαρκέσει το έργο επισκευής και εκσυγχρονισμού του Μουσείου Τεριάντ, που ξεκινά στις 31 Μαρτίου. Το έργο προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ θα γίνει με αυτεπιστασία της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου και θα αφορά στην επισκευή του ήδη υπάρχοντος κτηρίου και στην ανέγερση της προθήκης που θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός και αποθηκευτικός χώρος.

Το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ στις αρχές του προηγούμενου μήνα, με προϋπολογισμό δυο εκατομμυρίων ευρώ.



Οι κατασκευαστικές επεμβάσεις


Οι επεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο έργο θα αφορούν ουσιαστικά στην επισκευή του υφιστάμενου κτηρίου και την ανέγερση, πίσω από αυτό, μιας ισόγειας προθήκης με υπόγειο, συνολικής επιφάνειας 300 τ.μ., η οποία προορίζεται για εκθεσιακός και αποθηκευτικός χώρος. Στα 120 τ.μ. του ισογείου θα ενταχθούν χώροι υγιεινής κοινού και αποθήκες, ενώ η νέα αυτή κατασκευή θα συνδεθεί με το κυρίως Μουσείο μέσω ενός «λαιμού», όπου θα ενταχθούν χώρος υγιεινής ΑμΕΑ και κλιμακοστάσιο, για επικοινωνία του ισογείου με το υπόγειο.


Μεταξύ των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν, περιλαμβάνονται οι καθαιρέσεις τόσο τμημάτων των εσωτερικών τοίχων, όσο και των ξύλινων κουφωμάτων και ψευδοροφών, αλλά και των σωληνώσεων ύδρευσης και αποχέτευσης και όλων των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ειδών υγιεινής, κλιματιστικών κ.ά.. Τα νέα παράθυρα θα είναι ενισχυμένα, ενώ θα τοποθετηθούν επιπλέον ειδικά τζάμια, που θα απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον, θα αντικατασταθούν όλα τα φθαρμένα σημεία του δαπέδου, ενώ θα επισκευαστούν οι εσωτερικές σκάλες.


Το κτήριο θα σκαφτεί περιμετρικά, προκειμένου να δημιουργηθεί φρεάτιο για την αποστράγγιση των νερών της βροχής, ενώ το σύνολο του περιβάλλοντος χώρου θα αναπλαστεί μέσω του καθαρισμού του, της τοποθέτησης κατάλληλου φωτισμού και της δημιουργίας διαδρομών πρόσβασης του κοινού στο νέο κτήριο.


Στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης ΑμΕΑ επισκεπτών, πέρα από ράμπα πρόσβασης στο ισόγειο, θα τοποθετηθεί και αναβατόριο-κάθισμα για την πρόσβαση στον όροφο του Μουσείου.


Βελτίωση των συνθηκών έκθεσης
Ειδικές επεμβάσεις θα γίνουν και για την αντιμετώπιση της υγρασίας, με χρήση ειδικού μονωτικού υλικού και υγρομόνωση της στέγης, ενώ θα κατασκευαστούν νέα δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης και πυρόσβεσης. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στο φωτισμό του Μουσείου, τόσο εξωτερικό και ασφαλείας όσο και εσωτερικών χώρων, που θα πρέπει να εκπέμπει ελάχιστη υπεριώδη και υπέρυθρη ακτινοβολία και να έχει μέτρια επίπεδα έντασης, ώστε να μην καταπονούνται τα έργα. Η τελευταία θα ελέγχεται με αισθητήρες και θα ρυθμίζεται αυτομάτως. Τέλος, στο Μουσείο εισάγεται σύστημα αυτόματης ξενάγησης, μέσω μεγαφώνων, καθώς και κλειστό σύστημα τηλεόρασης και σύστημα κεντρικού ελέγχου.



Με την ολοκλήρωση του έργου, το αποκατεστημένο μνημείο θα λειτουργεί πλέον τόσο ως μουσειακός χώρος έκθεσης των έργων τού Τεριάντ, όσο και ως χώρος πραγματοποίησης επιλεγμένων περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων.


Μέχρι χθες το μεσημέρι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων δεν είχε λάβει ακόμη το σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα, ωστόσο, με την προϊσταμένη της, Μαρία Δανιά - Ταπανλή, από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί η αυτεπιστασία από την υπηρεσία της, θα ξεκινήσει και η διαδικασία προσλήψεων. Όλες οι παραπάνω επεμβάσεις, θα πραγματοποιηθούν εφόσον απομακρυνθούν τα έργα από το Μουσείο, με ευθύνη της Διεύθυνσης Νεώτερης και Σύγχρονης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου.

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ
          Γράφει η Βαγγελιώ Χρηστίδου